UNESCO

Kulturno naslijeđe žrtva govora mržnje u medijima

Posebna pažnja je posvećena govoru mržnje koji podstiče na nasilje, istovremeno unapređujući promociju mira putem digitalnih tehnologija i to prvenstveno društvenih medija/mreža.
Kultura / Umjetnost | 17. 06. 2022. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Siniša Šešum, šef ureda UNESCO u BiH, obišao je razrušeno Partizansko groblje u Mostaru te izrazio svoje razočarenje vandalizmom koji je zatekao.

Javljajući se uživo u radionici za mlade posvećenu govoru mržnje u medijima, koju je UNESCO organizirao sa Europskom unijom, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, on je studentima pokazao sa lica mjesta kako izgleda direktan rezultat govora mržnje u medijima.

“Danas više nego ikada moramo govoriti o opasnostima govora mržnje u medijima, naročito vama mladim ljudima. Uz sve napore koje Grad Mostar i nadležne institucije ulažu u zaštitu kulturnog naslijeđa, govor mržnje u medijima i neodgovorno korištenje društvenih mreža uzrokuje aktivnosti koje donose negativan efekat, kao što imamo u slučaju devastiranja životnog djela velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića i tome moramo stati u kraj”, kazao je Šešum.

Inače, radionica se održala u zgradi UN-a, a sklopu projekta pod nazivom ''Društveni mediji za mir'', koje organiziraju UNESCO i EU, s ciljem jačanja otpornosti civilnog društva na potencijalni štetni sadržaj koji se širi putem interneta.

Posebna pažnja je posvećena govoru mržnje koji podstiče na nasilje, istovremeno unapređujući promociju mira putem digitalnih tehnologija i to prvenstveno društvenih medija/mreža.

U diskusiji je istaknuta snažna uloga društvenih mreža i informacijsko-komunikacijskih tehnologija u oblikovanju društveno-političke stvarnosti, uključujući njihovu zloupotrebu kao alata za polarizaciju društva manipulacijom i pojačavanjem dezinformacija ili povećanjem govora mržnje i netrpeljivosti.

Melisa Durak, voditeljica ovog UNESCO projekta, istaknula je da je problem govora mržnje u modernom vremenu sve istaknutiji u društvu, te da je dominacija društvenih medija povećala plasman dezinformacija, lažnih vijesti, a u cilju izazivanja govora mržnje.

''Ovu negativnu pojavu na društvenim mrežama, kao globalnog komunikacijskog fenomena možemo spriječiti prvenstveno edukacijom o medijskoj pismenosti, kao i suradnjom između platformi društvenih mreža, civilnog društva i vlasti kako bismo suzbili štetni sadržaj na internetu i poticanje tenzija, mržnji i nasilja u našem društvu'', kazala je Durak.

Radionice pod nazivom ''Sprječavanje govora mržnje i medijska pismenost na online medijima'', se implementiraju u suradnji sa marketing agencijom Republic iz Sarajeva, a pored nevladinog sektora namijenjene su i studentima, učenicima kao i predstavnicima nevladinog sektora, udruženja i medija u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close