Radost eskapizma

Izložba mostarskog umjetnika Darija Pehara u Zadru

Izložene su 22 slike različitih formata koje je autor naslikao u tehnici akrila na platnu i kombiniranoj tehnici na drvu.
Kultura / Umjetnost | 20. 06. 2022. u 21:45

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvorenje izložbe mostarskog umjetnika Darija Pehara pod nazivom “Radost eskapizma” održano je u nedjelju, 19. lipnja 2022. s početkom u 19. sati u Zadru. Neobičnost ove izložbe je to što se istovremeno održava na dva različita mjesta. Prvi dio radova izložen je na  lokaciji Galerija Kapetanova kula, na Trgu pet bunara, dok je drugi dio izložen nedaleko od Kapetanove kule u Caffe galeriji Gina. Izložba će biti otvorena do 3. srpnja 2022.

Foto: Bljesak.info / Izložba mostarskog umjetnika Darija Pehara u Zadru

Izložene su 22 slike različitih formata koje je autor naslikao u tehnici akrila na platnu i kombiniranoj tehnici na drvu.  “Svi motivi na ovoj izložbi jasni su simboli želje za odlaskom u neke druge stvarnosti. Pehar svojim primjerom pokazuje da svi mi možemo stvoriti svoja utočišta ako shvatimo da je mnogo toga oko nas uzvišeno i umirujuće. Mentalna higijena danas nam je čini se više nego ikada prije svima potrebna.

Trebamo samo izbjeći manipulativne zamke truloga društva i  okrenuti se pozitivnim stvarima koje su u nama i oko nas, tu blizu, tu na dohvat ruke. U ovim djelima svi možemo pronaći svoja traganja i lutanja, vlastite čežnje i želje, možemo zamisliti odlazak brodom, kupati se u vodopadima, čuditi se nekim čudnim pticama i tako bar na trenutak, osjetiti ono što nam umjetnik nudi s ovom izložbom, osjetiti tu radost, radost eskapizma”, napisala je u predgovoru kataloga povjesničarka umjetnosti Ana Mikulić.

Foto: Bljesak.info / Izložba mostarskog umjetnika Darija Pehara u Zadru

Dario Pehar, rođen je 17. veljače 1967. u Mostaru. Godine 2000. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu u klasi profesorice Nade Pivac. Imao je osam samostalnih izložbi i sudjelovao je na mnogobrojnim skupnim izložbama, kao i na mnogobrojnim likovnim kolonijama i likovnim simpozijima. Član je četveročlane umjetničke skupine „Nismo se dogovorili oko imena" s kojom je imao 3 izložbe. Član je likovne udruge Vrba.  Za svoj rad nagrađivan je od strane struke. Zaposlen je na mjestu profesora slikarstva u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close