Dan parkova

Prijavite se na foto natječaj 'Ljepota zaštićene prirode BiH'

Natječaj se organizira povodom Europskog dana parkova, koji je obilježen 24.05. sa ciljem podizanja svijesti i razumijevanja značaja očuvanja, konzervacije i zaštite parkova s obzirom na njihovu kritičnu ulogu u zaštiti okoliša...
Kultura / Umjetnost | 26. 05. 2021. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska organizacija za prirodu (WWF) zajedno sa USAID projektom „Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini“ (Turizam), i Programom za okoliš pri Ujedinjenim Nacijama (UNEP) pozivaju mlade osobe od 15 do 29 godina da se prijave na foto natječaj za najbolju fotografiju na temu „Ljepota zaštićene prirode BiH“!

Natječaj se organizira povodom Europskog dana parkova, koji je obilježen 24.05. sa ciljem podizanja svijesti i razumijevanja značaja očuvanja, konzervacije i zaštite parkova s obzirom na njihovu kritičnu ulogu u zaštiti okoliša, kao i u unaprjeđenju života građana, posebno lokalnih zajednica u okruženju parkova. Partneri natječaja IMTEC doo i Alp Outdoor Shop obezbijedili su vrijedne nagrade.

Detaljna pravila natječaja pronađite na Facebook stranici projekta USAID Turizam, ili na sljedećem linku.

O europskom danu parkova:

Europski dan parkova je prilika za promociju zaštićenih područja širom Europe. Obilježavanje ovog dana je 1999. godine pokrenula Federacija EUROPARC. Svake godine, članice EUROPARC-a organiziraju različite manifestacije oko 24. svibnja sa ciljem podizanja svijesti o značaju zaštićenih područja.

Ove godine, zbog pandemije COVID 19 nažalost nisu organizirane brojne manifestacije i događaji kojima bi se označio ovaj dan, ali to nije razlog da ne posjetite neko od vama najbližih zaštićenih područja i parkova, upoznate se sa specifičnosti tog prostora, naučite više o biljnom i životinjskom svijetu, uživate otvorenim slobodnim prostorima, u netaknutoj prirodi i na čistom zraku i drugim aktivnostima koje nude zaštićena područja. Ali nemojte zaboraviti i da podržite male proizvođače lokalnih proizvoda koji žive unutar zaštićenih područja ili u njihovoj neposrednoj blizini!

Vrijeme provedeno u prirodi iskoristite da fotografirate i sudjelujete na natječaju za najbolju fotografiju! 

O važnosti parkova za razvoj održivog turizma u BiH:

 Parkovi su sastavni dio segmenta bosanskohercegovačkog turizma na otvorenom i u prirodi, što je jedno od istinski prepoznatih i globalno konkurentnih resursa ove zemlje. Godine 2019, turizam Bosni i Hercegovini je donio više od 1 milijarde USD u izravnim prihodima od turizma, i podržao oko 80.000 radnih mjesta. Uloga prirode i resursa na otvorenom, između ostalog i parkova, će dodatno dobiti na značaju za putnike poslije pandemije, i doprinijet će ostvarivanju planova oporavka turizma u zemlji.

Očuvana i zaštićena priroda predstavlja vitalni resurs naše zajedničke prirodne baštine, koja je preduvjet očuvanju i zaštiti vrsta, ekosistema i pejzaža. Održivi turizam, za razliku od mnogih drugih industrija, zahtijeva očuvana i lijepa prirodna područja, zdrav biljni i životinjski svijet, te autentične zajednice i kulture. Zbog toga netaknuta priroda i okoliš mogu djelovati kao glavni pokretač razvoja održivog turizma, ali i obrnuto, gdje održivi turizam generira prihode i stvara dodatna radna mjesta koji mogu djelovati kao glavni pokretač očuvanja i upravljanja netaknutim prirodnim područjima i zaštitom životne sredine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close