West Herzegowina Fest

Festival koji je otvorio mnog(im)a vrata

U subotu je, u  širokobriješkom klubu House, održana tribina o utjecaju festivala na kulturu u Hercegovini u organizaciji West Herzegowina Festa.
Kultura / Umjetnost | 20. 12. 2021. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

West Herzegowina Fest mnogima je otvorio vrata svijeta umjetnosti i bio je pokretač mnogih festivalskih događaja u Hercegovini, ali i šire. Moglo se to čuti na tribini o temi "Utjecaj festivala na kulturu u Hercegovini" koja je u subotu navečer održana u klubu House u Širokom Brijegu.

Program tribine moderirao je Boris Čerkuč, a sudjelovali su Tomislav Topić, direktor širokobriješkog Mediteran Film Festivala, Svetislav Cvetković, dekan Akademije likovnih umjetnosti, začetnik likovnog segmenta WHF-a, Berislav Jurič, urednik književnog segmenta ovog festivala masovne kulture, i Mario Knezović, frontman grupe Zoster.

Foto: WHF / 

Topić je rekao kako festivali u Hercegovini imaju veliki utjecaj na ukupnu kulturu.

''Izračunao sam da se tijekom ljeta u Hercegovini održi 35 festivala, tako da netko tko ljeti boravi u Hercegovini gotovo svaki dan može nazočiti nekom od tih festivala'', rekao je.

Naveo je kako je Mediteran Film Festival drugi po starosti filmski festival u BiH, utemeljen je tri godine nakon SFF-a i prvi je festival dokumentarnog filma u regiji.

''Na ideju o MFF-u došli smo nakon što je 1998. obnovljena kinodvorana Borak u kojoj smo mogli prikazivati filmove. Cilj nam nije bilo samo prikazivanje dokumentaraca, već i poticanje filmskog stvaralaštva u Širokom i Hercegovini. Tako sada imamo mlade Širokobriježane na akademiji u Zagrebu'', kaže Topić.

Jurič, koji je i selektor kratke priče WHF-a, rekao je kako je taj dio festivala dugo bio u sjeni drugih programa ali da je izrastao u mjesto s kojeg su se mnogi značajni pisci regije etablirali u važna književna imena.

Foto: WHF / 

Rekao je kako se WHF "ugurao" u važne festivale u regiji, da kroz njega prolaze važna imena, ali i da je zahvaljujući WHFestu i Hercegovina dobila veliki značaj na festivalskoj i književnoj sceni.

''Možda će zvučati neskromno, ali WHFest je odveo Hercegovinu u Pulu gdje smo na jednom od najznačajnijih književnih festivala organizirali program 'Hercegovina čita', a kad vas prepozna jedan tako važan događaj, onda je to potvrda da to što radite ima odjeka i da nije uzalud'', rekao je Jurič.

Cvetković je govorio o rastu likovnog dijela festivala koji se trudio široj publici približiti likovnu umjetnost i njezino stvaranje. WHFest, rekao je, uspio je likovno stvaralaštvo približiti ljudima i štafelaje staviti među publiku koja na taj način može svjedočiti nastajanju nekog djela.

Knezović je rekao kako je i Zoster, koji je nakon tribine održao koncert, na neki način rastao uz WHF.

Kopirati
Drag cursor here to close