Izložba

Dučić - neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom

Govoreći o Dučiću i Šantiću, njihovom djelovanju i životu, iguman Danilo kaže da se radi o dva potpuno različita čovjeka koji su iza sebe ostavili mnogo.
Kultura / Umjetnost | 10. 09. 2022. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru 103. Šantićevih večeri poezije u petak navečer je u Muzeju manastira Žitomislić otvorena izložba pod nazivom „Jovan Dučić- neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom” u suradnji s Muzejom Hercegovine iz Trebinja.

Direktorica Muzeja Hercegovina iz Trebinja Ivana Grujić rekla je prilikom otvaranja izložbe da je Dučić po drugi put u Manastiru Žitomislić tamo gdje je davne 1894. došao raditi kao učitelj i iz koga je uplovio u poznati Mostarski krug.

''Naslov izložbe govori o toj neraskidivoj vezi između Dučića i Alekse Šantića iako su se njihovi životni putevi vrlo brzo razišli. Taj prvi dio mladosti, i jednog i drugog, vezan je za Mostar i za književni krug koji se oformio oko 'Gusala' i oko 'Zore'. Dučić je nakon Sombora i Bijeljine službovao kao učitelj u Manastiru Žitomislić, ali ovo je po  prvi put da Jovan Dučić ponovo dolazi u Manastir Žitomislić i to nam je posebno drago'', rekla je Grujić dodajući da su „njih dvojica tamo negdje sigurno ponosni što se ovakva jedna izložba održava“.

Foto: PR / Jovan Dučić- neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kaže da je neraskidiva veza između Jovana Dučića i Šantića.

''Jovan Dučić je 1894. godine dobio posao učitelja u manastiru Žitomislić i on upravo preko ovoga manastira dolazi u Mostar i upoznaje se sa Šantićem i dalje nastavlja da djeluje'', rekao je Pavlović.

Govoreći o Dučiću i Šantiću, njihovom djelovanju i životu, iguman Danilo kaže da se radi o dva potpuno različita čovjeka koji su iza sebe ostavili mnogo.

''Ovo je u našem muzeju jedna od značajnijih izložbi i po onome što ona ima kao svoju poruku i po onome što možemo da vidimo a to su vrlo vrijedni eksponati koji su zahvaljujući Muzeju Hercegovina došli ovdje i biće izložen našim gostima'', rekao je Pavlović.

Predsjednica SPKD ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović istakla je da su ovogodišnje Šantićeve večeri poezije organizirane u čast 120 godina ''Prosvjete'', ali i čast Šantiću, Dučiću, Ćoroviću koji su postavili temelje ''Prosvjete'' i ''Gusala'', ali i suvremene kulture u Mostaru.

Foto: PR / Jovan Dučić- neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom

''Šantić je bio jedan od prvih predsjednika Prosvjete. Jovan Dučić je jedan dio života proveo u Mostaru i bio član mostarskog kulturnog kruga zajedno sa Šantićem i Svetozarom Ćorovićem s kojima je osnovao list Zora. U to vrijeme kulturna, intelektualna i nacionalna misao u Mostaru dosegla je do neba i Mostar se svrstao rame uz rame s Beogradom i Novim Sadom. Ostavili su mnogo, ne samo našim društvima već i gradu Mostaru i mi nastojimo da na dostojanstven način čuvamo sjećanje na njih'', rekla je Bjelica Šagovnović.

Izložba je sačinjena od dijelova iz stalne postavke Muzeja Hercegovina, a to je dio umjetničke kolekcije, portreti, dio Rimske kolekcije sastavljene od sarkofaga i skulptura, Dučićevo diplomatsko odijelo s ordenjem koje je dobio i još mnogo toga i bit će otvorena narednih mjesec dana u Muzeju manastira Žitomislić.

Kopirati
Drag cursor here to close