Abrašević

U Mostaru predstavljena knjiga 'Bogdanović vokabular'

Ovom promocijom je ujedno obilježen početak izdavačkoga rada i otvaranje knjižnice u Omladinskom kulturnom centru (OKC) ''Abrašević'' u Mostaru koji je postao mjesto susreta i različitosti.
Kultura / Knjige | 09. 05. 2023. u 21:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Bogdanović vokabular", autora Ronalda Panze predstavljena je u utorak večer u sklopu obilježavanja 20 godina Omladinskog kulturnog centra Abrašević, a u okviru projekta "Mostar – Prostori koji pokreću" koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovom promocijom je ujedno obilježen početak izdavačkoga rada i otvaranje knjižnice u Omladinskom kulturnom centru (OKC) ''Abrašević'' u Mostaru koji je postao mjesto susreta i različitosti.

Arhitekt, urbanist, filozof arhitekture, šetač, istraživač i profesor Bogdan Bogdanović najpoznatiji je široj publici kao autor brojnih spomenika koji memoriziraju žrtvu i slave borbu partizanskog oslobodilačkog pokreta. No, Bogdanović je i autor brojnih knjiga objavljenih u dugom razdoblju od četrdesetak godina. Knjige koje tematiziraju urbanizam, arheologiju i antropologiju arhitekture, načine otkrivanja i ljubav prema gradu, način na koji se živi i doživljava grad te kako se pokušava preživjeti njegovo rušenje od strane raznih diktatura i gradomrzitelja, više od jednog desetljeća opsjedaju nekoliko članova OKC Abrašević.

Foto: Fena / OKC dobio knjižnicu

Među njima je autor spomenute knjige Ronald Panza koji je i umjetnički direktor Omladinskog kulturnog centra Abrašević u Mostaru. Po zvanju je teatrolog i magistar komparativne književnosti, a voditelj je i brojnih radionica teatra i pripovijedanja, pozorišne kritike, kratke priče, male škole urbanizma, kao i filmskih susreta. Autor je kratkih priča i radio drama, pozorišnih kritika i radijskih intervjua.

Na AbrašRadiju vodi i uređuje Urbs blog, koji je posvećen urbanizmu i javnim prostorima, a djelom Bogdana Bogdanovića bavi se posljednjih deset godina.

''Radi se o klasičnom vokabularu i vrhunac je desetogodišnjeg istraživanja knjiga Bogdana Bogdanovića. Knjiga je napravljena iz kolekcije njegovih misli, idioma i jezične konstrukcije koje se ne prevode doslovno, niti ih imamo namjeru objašnjavati… To nam se činio važan trenutak za izučavanje urbanizma, odnosa prema gradu itd''- istaknuo je za Fenu autor Ronald Panza.

Vokabular čini tri tematska djela: Umjetnost hodanja, Ljubav i mržnja prema gradu i Politička semiologija ili Jezikom grada protiv jezika diktature.

''Bogdanović vokabular kao medijski proizvod je rezultat rada s bloga koji posljednjih pola godine izlazi na AbrašRadiju, a koji je zamišljen kao neka vrsta priloga koji izučavaju javne prostore u sklopu projekta 'Mostar- Prostor koji pokreću'''- tvrdi urednik knjige Boris Filipić.

Foto: Fena / Predstavljena knjiga ‘Bogdanović vokabular’, autora Ronalda Panze

Dodaje kako su iz bloga i istraživanja nastale dvije cjeline i to, prva "Bogdanović vokabular" te druga, "Mala škola urbanizma" gdje se bave različitim urbanističkim temama putem kojih žele obrazovati sugrađane kakvi to pogledi postoje na rekonstrukciju, obnovu i život u gradu uopće.

Kopirati
Drag cursor here to close