Autorska večer

Grgo Mikulić mostarskoj publici predstavio dvije knjige i izložbu fotografija

Predstavljene su i Mikulićeve dvije knjige ''Sržnici'' i ''Umizmi II'', a o njima su govorili Ivan Vrljić, Mladen Vuković i sam autor.
Kultura / Umjetnost | 17. 04. 2023. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Matica hrvatska Mostar organizirala je u Galeriji kraljice Katarine Autorsku večer Grge Mikulića.

U sklopu događaja otvorena izložba fotografija ovog svestranog umjetnika i turističkog djelatnika iz Širokoga Brijega pod nazivom ''Boje horizonta''.

Foto: Anamarija Bošnjak | Bljesak.info / Grgo Mikulić mostarskoj publici predstavio dvije knjige i izložbu fotografija

Predstavljene su i Mikulićeve dvije knjige ''Sržnici'' i ''Umizmi II'', a o njima su govorili Ivan Vrljić, Mladen Vuković i sam autor.

Kratke misli i crtice

''Sve one koji vole književnost ove knjige će zanimati. To su kratke misli, kratke crtice na sve teme koje čovjek doživljava u ovom životu, ali i teme koju su na neki način transcedentne. Što se tiče naziva moje zbirke aforizama, tražio sam neki domaći hrvatski pojam za aforizme, a budući da ga nema, ja sam ga smislio i tako nazvao knjigu "Sržnici". Već od gimnazijskih dana pišem crtice u obliku misli i toga se s godinama nakupilo na tisuće pa sam jedan dio onih koji su više sličili aforizmima izdvojio u ovu knjigu, a ostale, koje ja zovem misli, sam slijedom te logike skupio u drugu cjelinu i nazvao „Umizmi II“, koje smatram produhovljenim aforizmom, odnosno sržnikom'', kazao je Mikulić.

Izložbu je predstavio urednik iste Dragan Marijanović.

Foto: Anamarija Bošnjak | Bljesak.info / Grgo Mikulić mostarskoj publici predstavio dvije knjige i izložbu fotografija

''To je čovjek koji je, ispisujući svoj životni put, ostavljao trajne tragove u kulturi hrvatskog naroda s obje strane i Biokova, Čvrsnice ili Vrana, Čabulje, ali i Žovnice. Umjetnik koji ne ostavi ništa za sjećanje, nije ni postojao nije, a tragove za sjećanja Mikulić je ostavio i klešući i oblikujući, pišući i slikajući, a evo i fotografirajući. Njegov fotografski ciklus 'Boje horizonta' nastajao je godinama s obje strane Biokova, uglavnom po suhom zavičaju i slanom i vrelom priobalju, u vrijeme kad većina ljudi još nije ni ustala ili u kasne sutone, kad je sve mirno i nudi se znalačkom oku, u svim vremenskim uvjetima u kojima je bilo moguće da zalasci sunca ostanu u fokusu kamere, oka i duše autora'', kazao je Marijanović.

Nezaboravni poetski zapisi

''Autor uopće nije uljepšavao ove fotografije, radio ih je raznim fotoaparatima, ovisno koji bi mu bio na stražnjem sjedalu, a ako nije imao ni jednog, slikao je mobitelom. I za nas priredio trideset nezaboravnih, poetskih zapisa o zalascima i izlascima, kao metaforama kratkog vremena koje živimo, izlazeći i zalazeći'', istaknuo je Marijanović.

Foto: Anamarija Bošnjak | Bljesak.info / Grgo Mikulić mostarskoj publici predstavio dvije knjige i izložbu fotografija

Kroz večer je okupljene vodila glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković.

Inače, događaj je organiziran ususret jubilarnom, 25. po redu Mostarskom proljeću – Danima Matice hrvatske, čije je svečano otvaranje planirano za četvrtak, 27. travnja u 19:00 sati u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače.

Grgo Mikulić rođen je 4. travnja 1960. godine u Podkraju, župa Kočerin, općina Široki Brijeg. Osnovnu školu završio je u Kočerinu, a gimnaziju u Širokom Brijegu. Godine 1983. diplomirao je Turizam na Ekonomskom fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Radio je i živio u Splitu i Dubrovniku, a 1994. vraća se u Hercegovinu, gdje i sada i živi i radi.

Među ostalim, objavio je turističke vodiče "Regija Hercegovina", "Oaza u kamenu - Zapadnohercegovačka županija", zbirku "Priče i legende iz Hercegovine I", te zbirku misli "Umizmi I".

U slobodno vrijeme kleše kamen, teše drvo, te modelira glinamolom. Imao je šest samostalnih izložbi i sudjelovao je na više skupnih izložbi.

Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu - Hrvatska i Udruge hrvatskih aforista i humorista RH.

Kopirati
Drag cursor here to close