Naturalistička perspektiva

Pehar objavio knjigu o jeziku

Pehar razrađuje i brani tezu da jezik predstavlja oruđe koje tvori kolektivno tijelo, naglašavaju nakladnici.
Kultura / Knjige | 11. 04. 2023. u 15:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjigu Dražena Pehara "Jezik kao tvorac kolektivnoga tijela - naturalistička perspektiva" objavili su zagrebački nakladnici Hrvatska sveučilišna naklada i Napredak futura.

Nakladnici ističu kako u posljednjih dvadesetak godina mnogobrojna istraživanja u svim područjima društvenih znanosti nastoje pojam ljudskog tijela staviti u središte pozornosti. 

Do sada, napominju, nismo imali sveobuhvatnu teoriju koja bi to učinila za područje jezika u cjelini, kao jednoga od ključnih obilježja ljudske vrste.

Pehar razrađuje i brani tezu da jezik predstavlja oruđe koje tvori kolektivno tijelo, naglašavaju nakladnici.

Teorija koju izlaže nadilazi i premošćuje te eliminira neka ključna dvojstva koja povezujemo uz tradiciju teoretiziranja o jeziku, ističu.

Dodaju kako se radi o dvojstvu između mentalnog i verbalnog, prirode i društva, urođenog i konvencionalnog, između informacijske i performativne uloge jezika ili između normativnog i empirijskog aspekta te između kolektivističke i individualističke perspektive.

Nakladnici napominju kako je Peharova knjiga primarno namijenjena nastavnicima i studentima filozofije, lingvistike i politike te svima koji razmišljaju o odnosu jezika i zajednice.  

Pisana je, naglašavaju, jasno, jednostavno i zanimljivom terminologijom koja je uobičajena u suvremenoj filozofskoj analizi pa je zbog toga pristupačna i širem krugu čitatelja.

Knjiga "Jezik kao tvorac kolektivnoga tijela - naturalistička perspektiva" sastoji se od pet poglavlja - Jezik kao oruđe koje tvori kolektivno tijelo; Učenje jezika; Materijalni supstrati i mehanizmi; Laganje i metafore i Kolektivne vrijednosti tijela, dediskurzacija i fatička funkcija.

Filozof i prevoditelj Dražen Pehar (1967.) diplomirao je 1992. filozofiju i klasični grčki jezik na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu.

Doktorirao je političke znanosti i međunarodne odnose 2005. na sveučilištu SPIRE u Keele u Ujedinjenom Kraljevstvu obranivši disertaciju "Jezik, pravo, moć: temelj za teoriju diplomatske višeznačnosti". 

Kopirati
Drag cursor here to close