Pitali smo

Top 10 knjiga – Što se u Mostaru čita?

Najpopularniji žanrovi u Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar su krimići-trileri, povijesni i pustolovni te ljubavni romani...
Kultura / Knjige | 19. 01. 2024. u 11:10 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najčitanija knjiga u 2023. godini, po podacima Narodne knjižnice HNŽ, jeste 'Boja zakona', autora Marka Gimeneza, dok su na Dječjem odjelu među najčitanijim, kao što je to slučaj i proteklih godina, 'Gregovi dnevnici' američkog autora Jeffa Kinneyja.

''Najpopularniji žanrovi u Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar su krimići-trileri, povijesni i pustolovni te ljubavni romani kada govorimo o Odjelu za odrasle, dok korisnici Dječjeg odjela ovisno o uzrastu, najčešće posuđuju razne edukativne slikovnice, pustolovne priče, bajke, slikovnice sa životinjama kao i knjige iz svakodnevnog života njihovih vršnjaka'', naveli su za Bljesak.info iz Narodne knjižnice HNŽ.

Kultura čitanja u padu

Nažalost, kako nam ističu, kultura čitanja je općenito u padu svugdje u svijetu te je to slučaj i u njihovoj knjižnici. Promjenom načina života i razvojem tehnologije sve manje ljudi ima vremena za druženje s knjigom. Ipak, iako cjelokupna situacija nije zadovoljavajuća, obzirom da je Mostar i studentski grad, Narodna knjižnica HNŽ Mostar nastoji praćenjem potreba svojih čitatelja kao i aktualnih trendova na svjetskoj razini potaknuti da sve dobne skupine što češće posjećuju knjižnicu.

''Želimo skrenuti pozornost i na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenosti i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Za sve korisnike a posebno za najmlađe radimo intenzivno smišljajući što kvalitetnije sadržaje, a sve na radost čitanja. Knjižnica u skladu sa svojim mogućnostima, potrebama i željama čitatelja nastoji nabavljati sve dostupne naslove, a tu su i već navedeni raznoliki programi koji mogu zadovoljiti svačije ukuse i potrebe'', dodaju.

Brojne aktivnosti

Kada govorimo o čitanosti važno je napomenuti da Narodna knjižnica HNŽ, Mostar kontinuirano iz godine u godinu radi na njezinom poboljšanju. To čine organiziranjem raznolikih aktivnosti koje za cilj imaju popularizirati knjigu i čitanje, posebno među najmlađim dobnim skupinama.

''Već deset godina provodimo projekt 'Mostar čita' te svim svojim korisnicima i zainteresiranim građanima nudimo bogat program kroz mnoštvo edukativnih i zanimljivih radionica te promocija i književnih druženja. Narodna Knjižnica HNŽ/K, Mostar u 2023. godini, uspješno je organizirala Proljetnu školu knjižničara HNŽ-a, 'Tjedan Andersena', projekt 'Mostar čita', 'Knjige na sunce', Festival dječje knjige 'Stablo nasred svijeta' te različite edukacije knjižničara HNŽ-a i mnoge promocije knjiga i slikovnica. Mnogo je učinjeno i na popu¬larizaciji Knjižnice među učenicima, osnovnih i srednjih škola te studentima fakulteta. Organizirani su brojni posjeti učenika knjižnici. U 2023. godini, akcijom 'Besplatno članstvo za učenike prvih razreda HNŽ-a' učlanjeno više od 800 učenika prvih razreda HNŽ-a'', navode.

Ističu kako je uspostavljena vrlo kvalitetna suradnja s kulturnim ustanovama HNŽ. Organizirani su razni tečajevi za djecu i odrasle te brojne radionice za sve dobne skupine djece i mladih koji žele kvalitetno i kreativno iskoristiti slobodno vrijeme.

Prošlu 2023. godinu obilježili su sa mnoštvom raznolikih programa i aktivnosti, kupovinom novih, veoma vrijednih publikacija te su izuzetno ponosni što su mladima s invaliditetom, s naglaskom na osobe s intelektualnim poteškoćama, pružili mogućnost rada u njihovoj knjižnici.

 

Top 10 najčitanijih knjiga

Odjel za odrasle

1. Mark Gimenez: Boja zakona
2. David Benioff: Grad lopova
3. Sascha Arango: Istina i druge laži
4. Robert Bryndza: Noćna grabežljivica
5. Ayad Akhtar : Američki derviš
6. John Grisham: Izgubljeni rukopis
7. Josip Mlakić:Na Vrbasu tekija
8. Paula Hawkins: Djevojka u vlaku
9. Kyung-sook Shin: Molim te pazi na mamu
10. P.D. James: Privatna pacijentica

Odjel za djecu

1. Jeff Kinney: Gregov dnevnik, Točka na i
2. Jeff Kinney: Gregov dnevnik, Nezgoda za nezgodom
3. Jeff Kinney: Gregov dnevnik, Kronike Grega Heffleyja
4. Sanja Pilić: Vidimo se na fejsu
5. Jeff Kinney: Gregov dnevnik, Kugla za rušenje
6. Jeff Kinney: Gregov dnevnik, Rodrick rastura
7. Jeff Kinney: Gregov dnevnik, Lijevo smetalo
8. Jeff Kinney: Gregov dnevnik, Sumorna stvarnost
9. Jeff Kinney: Kapetan Gaćeša i razorni revanš radioaktivnih robogaća
10. Sanja Polak: Gorski dnevnik Pauline P.

 



 

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close