Mostarsko ljeto

''Šta nakon sad'': 15-godišnja djevojčica napisala knjigu koja je ušla u školsku lektiru

''Djevojka od 15 godina napiše knjigu koja je ušla u školsku lektiru u Austriji. Austrija se otima za nju da kažu da je Austrijanka, a ona opet kaže da je Bosanka. Mislim da mi imamo još dosta Aldina kako u HNŽ,''
Kultura / Knjige | 20. 07. 2022. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U punoj sali Centra za kulturu Mostar mlada autorica Aldina Pinjić u utorak 19. srpnja promovirala je knjigu pod naslovom ''Šta nakon sada'' u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022''.

''Radnja knjige je 10 godina poslije korone. Hana Šnajder je djevojka u mojoj knjizi koja priča kako je njoj bilo u vrijeme online škole i što se desilo s njenom mamom, jer je njen otac tukao njenu mamu. Njima nisam dala imena, niti sam navela gdje se to sve dešava, jer to može biti svako i može se dogoditi svugdje. Počela sam pisati odnosno inspirirao me femicid, te psihijatrije pune mladih ljudi'', istaknula je autorica Aldina Pinjić.

Knjiga ove mlade autorice doživjela je veliki uspjeh u Austriji, nakon čega je prevedena na bosanski jezik.

''Knjiga je prvobitno objavljena na njemačkom jeziku u Austriji, a nakon što je tamo doživjela jedan zaista nevjerovatan prijem čitalačke publike, gdje je ušla čak u 12 škola kao lektira, mi smo odlučili da knjigu prevedemo na bosanski jezik. Evo knjiga je izašla i ovo je njena druga promocija. Imali smo promociju gdje je njena majka rođena, a sad gdje je njen otac rođen, tako da smo bili na dva mjesta gdje su je ljudi dočekali zaista lijepo i kvalitetno. Ova knjiga je jedan suvremeni roman, pisan jednim neobičnim jezikom koji je imanentan ovoj novoj generaciji digitalnog doba, jezik koji je reduciran, koji je za nas koji smo naučili da čitamo knjige klasike potpuno nekako neobičan, neprihvatljiv i sl., ali je za mlade ljude koji danas čitaju i kojima je namijenjena je jedan izvanredan tekst'' navodi Mehmed Pargan, urednik i izdavač knjige.

Foto: PR / ''Šta nakon sad'' na Mostarskom ljetu 2022.

Recezentica i jedan od promotora knjige Amela Isanović naglašava da je knjiga vrlo interesantna, ali i korisna za mlade ljude.

''Već 30 godina radim sa mladima i u ovoj knjizi 'Šta nakon sada' sam, zaista, na prvo čitanje prepoznala toliko mnogo izazova, neću reći problema, više izazova, sa kojima se susreću mladi ljudi, sa kojima se susreću roditelji adolesceata, tinejdžera. Ova knjiga koliko god bila lijepa i zanimljiva po svojoj dinamici, a ima sve dramske elemente, izvrstan je vodič za mlade ljude koji se pronalaze, tragaju za svojim identitetom, koji nailaze na razne vrste problema u toj potrazi za svojim 'ja' i koji pokušavaju da pronađu svoje mjesto pod suncem. Od svega srca preporučujem knjigu za čitanje. Ono što posebno raduje jeste da je autorica tako mlada i da, zaista, može biti primjer mnogoj drugoj mladoj djeci koja se mogu prepoznati na ovaj način da pronađu sebe i da se iskažu u svom najboljem svjetlu, da pokažu svoju jaču stranu, a to je ono što nam treba u današnjem društvu'', naglasila je Isanović.

Foto: PR / Promocija u Centru za kulturu Mostar

Promociji knjige prisustvovao je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

''Djevojka od 15 godina napiše knjigu koja je ušla u školsku lektiru u Austriji. Austrija se otima za nju da kažu da je Austrijanka, a ona opet kaže da je Bosanka. Mislim da mi imamo još dosta Aldina kako u HNŽ, tako i u BiH, te pozivamo sve nadarene djevojke, dječake, omladinu, koji su spremni da pišu, da objavljuju romane, a dok sam na čelu ministarstva mi ćemo to objavljivati'', ističe Hadžović.

Autorica je ovom prilikom uručila određeni broj knjiga direktorici O.Š ''Drežnica'', Fatimi Lalić, a promociju su izvedbom glazbenih numera uljepšali članovi Mostar rock school.

U srijedu, 20.07., na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru bit će izveden multimedijalni performans "Hadžera" u režiji Riada Ljutovića, s početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close