Šantićeve večeri

Šantićevski ambijent se vraća u Mostar

Ispred Grada Mostara obratila se umjetnica Alma Fazil Obad, koja je naglasila da je djelo Alekse Šantića baština svih na koje treba biti ponosan.
Kultura / Knjige | 03. 10. 2018. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru počet će u subotu, 6. listopada, i trajat će do 28. listopada, kada će biti dodijeljena Šantićeva nagrada.

Predsjednik mostarskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Radivoje Krulj rekao je da ovogodišnja manifestacija, koja će biti održana 99. put, donosi bogat program.

Naveo je kako će manifestacija početi pomenom pjesniku na pravoslavnom groblju Bjelušine, nakon čega će biti svečano otvorena u parku 'Aleksa Šantić', a taj dan u Narodnom pozorištu Mostar bit će održana predstava "Pjesnici pjevaju".

''Na programu ćemo 8. listopada imati večer pjesnika koji su ušli u uži izbor za Književnu nagradu 'Aleksa Šantić', zatim 11. listopada bit će održana večer sevdaha, starogradskih i Šantićevih uglazbljenih pjesama uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića. Za 13. listopada zakazana je promocija knjige 'Okupljanje porodica Bilić, Dokić, Jelačić, Peško i Šain u Mostaru, maja 2016. godine' i dodjelu 'Prosvjetine' stipendije 'Vladimir Ćorović'", najavio je Krulj.

Dodao je kako će 17. listopada biti odigrana monodrama "Ima neka tajna veza" Milana Dimića, zatim 19. listopada likovna izložba akademskog slikara Zdravka Krulja, dok je za 20. listopad zakazano "Šantićeva večer" u Nevesinju.

Krulj je najavio i da će 23. listopada biti odigrana predstava "Ostajte" Nezavisnog univerziteta Banja Luka, zatim 26. listopada izložba dokumentarne građe "Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada "Aleksa Šantić", a 27. listopada koncert Mješovitog zbora "Sloga" iz Sarajeva.

Potpredsjednica SPKD 'Prosvjeta' u Mostaru Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da su ovogodišnje 'Šantićeve večeri' postale manifestacija cijelog grada, jer su se u organizaciju uključili Gradska uprava, kulturne ustanove, kulturna društva i istaknuti intelektualci.

''To pokazuje da uspijevamo u namjeri da Šantiću u ovom gradu vratimo mjesto koje zaslužuje. Naša 'Prosvjeta' ovom manifestacijom ne samo da čuva i njeguje srpsku kulturu, nego potiče multikulturalnost i suživot koje je i Šantić njegovao'', naglasila je Šagovnović.

Članica organizacionog odbora Nada Dalipagić ukazala je da su 'Šantićeve večeri poezije' jedan od kulturnih identiteta Mostara koji i danas ujedinjuje sve ljude svojim univerzalnim porukama mira, ljubavi i tolerancije.

"Njegove poruke slave dobronamjerne ljude svih vjera i nacija. Iz tog razloga, organizatori slaveći našeg velikog pjesnika – Aleksu Šantića, slave mir, ljepotu i sve ono što je pozitivno u našem gradu i šire", rekla je Dalipagić, prenijela je Srna.

Uime Grada Mostara obratila se umjetnica Alma Fazil Obad, koja je naglasila da je djelo Alekse Šantića baština svih na koje treba biti ponosan.

"Ovaj program je izuzetno umjetnički profiliran tako da ćemo dostojno obilježiti ovogodišnje 'Šantićeve večeri poezije', 150 godina od rođenja Šantića i 50 godina od dodjele Šantićeve nagrade za poeziju", istaknula je.

Naglasila je kako su dva programa u produkciji ovogodišnjih 'Šantićevih večeri', od kojih je jedan predstava 'Priča o pjesnicima' koja govori o Šantiću i dobitnicima njegove nagrade.

"Sve se odigrava u nekoj drugoj dimenziji, svaki glumac glumi jednog umrlog i jednog živog pjesnika koji razgovaraju kroz svoju poeziju", dodala je Fazil Obad.

Navela da je drugi program - Večer sevdaha, starogradskih pjesama i Šantićevih komponovanih pjesama uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića, a da je zamisao bila da se u Mostar vrati 'Šantićevski ambijent'.

"U programima su zastupljene sve vrste umjetnosti, dosta institucija kulture grada Mostara i ovim programom mi smo korak bliže Mostaru kao europskoj prijestolnici kulture 2024. u što svi zajedno ulažemo velike napore", naglasila je Fazil Obad.

'Šantićeve večeri poezije' organiziraju SPKD 'Prosvjeta' i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo 'Gusle'.

Kopirati
Drag cursor here to close