Knjiga dr. Dalibora Balliana

Promovirana knjiga 'Zemlja planina Bosna i Hercegovina'

U multimedijalnoj dvorani Franjevačkoga studentskog centra u sarajevskom naselju Kovačići upriličena je promocija knjige Zemlja planina Bosna i Hercegovina, autora dr. Dalibora Balliana.
Kultura / Knjige | 19. 01. 2018. u 12:27 Danijel Stanić, FMC Svjetlo riječi

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U multimedijalnoj dvorani Franjevačkoga studentskog centra u sarajevskom naselju Kovačići 18. siječnja upriličena je promocija knjige Zemlja planina Bosna i Hercegovina, autora dr. Dalibora Balliana. Knjiga je krajem 2017. godine izašla u nakladi Franjevačkoga medijskog centra Svjetlo riječi i dostupna je u prodaji.

Među brojnim gostima bili su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, dekan Franjevačke teologije fra Danimir Pezer i brojni profesori ove visokoškolske ustanove Bosne Srebrene, načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak i drugi uzvanici.

Na početku programa nastupio je najprije zbor bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo pod ravnanjem meastra fra Emanuela Josića, sa skladbom Čarna goro. Potom je moderator programa Danijel Stanić pozvao provincijala fra Jozu da kao domaćin pozdravi goste. Fra Jozo je napomenuo velik značaj knjige Zemlja planina Bosna i Hercegovina za cjelokupno društvo Bosne i Hercegovine.

Foto: Svjetlo riječi / Predstavljači knjige

Zatim je pred okupljene izašao ravnatelj Franjevačkoga medijskog centra fra Janko Ćuro. Između ostalog, on se za prikaz knjige Zemlja planina Bosna i Hercegovina poslužio slikom biserne ogrlice, koja nam širom otvara lepezu ljepote i jedinstvenosti naših u svakom pogledu bogatih planina. Naglasio je također potrebu da se zapitamo kakav je naš odnos prema njima, uslijed nebrige i nehaja prema prirodi.

''Unatoč svemu tome, priroda nam se ne osvećuje. Osveta je posve ljudsko iznašašće. Priroda nam samo ispostavlja račune. A oni su svake godine duži, opsežniji i porazniji. Ne samo za buduće naraštaje, nego i za nas. Danas'', zaključio je ravnatelj FMC Svjetlo riječi te se zahvalio svima koji su financijski potpomogli izdavanje ove jedinstvene zbirke tekstova o bh. planinama.

Uslijedila je izvedba pjesme Ružo moja crvena, u izvedbi zbora bogoslova Franjevačke teologije. Potom je recenzent knjige Hajdar Arifagić, novinar i ekolog, knjigu predstavio kratkim osvrtom.

Poznata bh. botaničarka profesorica dr. Dubravka Šoljan nakon toga je knjigu opisala sa svoga stajališta. Kao recenzentica knjige, naglasila je sve pozitivne strane knjige Zemlja planina Bosna i Hercegovina, primjerice opisivanje flore i faune, s naglaskom na endemskim vrstama, geološke strukture planina. Također, objasnila je nazočnima kako je grafički urednik Lorko Kalaš odradio vrhunski dizajnerski posao, učinivši knjigu vrlo zanimljivom. Potom je zbor bogoslova izveo skladbu Misao svijeta, Silvija Strahimira Kranjčevića.

Prof. Dalibor Ballian potom je nazočnima uputio nekoliko riječi kao autor knjige.

''O planinama sam pisao što sam čuo o njima, razgovarajući s ljudima, čitajući druge knjige, baveći se istraživanjima'', objasnio je prof. Ballian te zahvalio svim dobročiniteljima koji su pomogli tisak knjige Zemlja planina Bosna i Hercegovina te svima koji su došli na promociju knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close