'Mostarsko ljeto'

Promocija knjiga Dijane Hadžizukić održana u Mostaru

Osim autorice prof. Dijane Hadžizukić i promotorice Lejla Žujo-Marić, o knjigama su govorile i Irma Marić te Fatima Trbonja
Kultura / Knjige | 28. 07. 2020. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturne manifestacije 'Mostarsko ljeto 2020' u Narodnoj biblioteci Mostar održana promocija dvije knjige autorice prof. Dijane Hadžizukić. Riječ je o knjigama 'Zapisi o bosanskohercegovačkoj književnosti' objavljena 2018. godine i 'Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića' objavljena 2019. godine, priopćili su u utorak organizatori.

''Obje knjige su rezultat profesoričinog dugogodišnjeg istraživanja. Prva knjiga koju smo promovirali, 'Zapisi o bosanskohercegovačkoj književnosti', je zbirka studija, prikaza i osvrta koje je pisala profesorica, a koja se tiču uglavnom književnosti 20. stoljeća. Druga knjiga koja je promovirana, 'Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića', je studija koja portretira književno djelo Ćamila Sijarića, pogotovo se fokusirajući na ženske likove, ali i na sve likove koji, uvjetno rečeno, zauzimaju marginalnu poziciju koje taj patrijarhalni svijet o kojem, zapravo, piše Ćamil Sijarić nekako postavlja na vlastite margine'', istaknula je jedna od promotorica Lejla Žujo-Marić.

Autorica prof. Dijana Hadžizukić kazala je da je ''knjiga 'Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića' zapravo studija o likovima Ćamila Sijarića, o likovima, kako ih mi zovemo, likovima sa margine, a to su žene, djeca, prosjaci, ubogi, muškarci koji ne pripadaju onom nekom patrijarhalnom junačkom kodu.''

Foto: PR / Promocija knjiga Dijane Hadžizukić održana u Mostaru

''Inače, Ćamil Sijarić je napisao 6 romana. Ja sam se bavila za sad samo romanima, iako ovog materijala generalno, i ne samo ovog, ima i u njegovim pripovijetkama. To je sjajan autor, zaista je mnogo pisao. U njegovim romanima me privuklo upravo razmišljanje o tom svijetu koji je toliko surov, svijetu koji je vezan za prirodu i prirodne nevolje. Dakle, nema rata, nema bune koji nije prešao preko tog prostora, a to je prostor Sandžaka, odakle je inače Ćamil Sijarić, točnije iz Bijelog Polja. Jednostavno ti ljudi, ti likovi su mi bili zanimljivi, jer oni nisu oni koji uzrokuju historijske događaje, oni ne pokreću ratove, oni ne učestvuju u ratovima direktno, a uvijek su najveće žrtve velikih historijskih kretanja i u tom smislu sam se bavila tim likovima'', naglasila je autorica.

Hadžizukić je dodala da je i inače pisala o Ćamilu Sijariću i u drugim svojim studijama.

''Bavila sam se lirskim diskursom u njegovim romanima i pripovijetkama. Mislim da se i dalje može jako mnogo istraživati njegovo djelo, jer nije do kraja istražen, a ima zaista obimno djelo. On ima putopise, lirsku pjesmu, jako mnogo pripovijetki i 6 romana. Jedan opus koji zaslužuje pažnju. Ja sam u prosincu prošle godine bila u Bijelom Polju, ustvari knjiga je i objavljena u Bijelom Polju, njegovom rodnom gradu, u povodu obilježavanja 30. godišnjice njegove smrti. Oni su tim povodom objavili knjigu, imali smo lijepu promociju i vidjela sam da dole ljudi zaista jako cijene i vole Ćamila Sijarića. Svi znaju neke njegove pjesme napamet, svi govore o njemu i zaista mi je bilo drago što sam bila dio te bjelopoljske priče, iako ja nisam sa tog prostora, ali smo se našli u zajedničkoj ljubavi prema tom velikom autoru''.

Foto: PR / Promocija knjiga Dijane Hadžizukić održana u Mostaru

Autorica je istaknula da je vrlo sretna što je promocija knjige upriličena u okviru manifestacije 'Mostarsko ljeto'.

'''Mostarsko ljeto' je važna manifestacija, sjajna i velika, te mi je drago da je dio programa 'Mostarskog ljeta' upravo promocija moje knjige“, istaknula je prof. Dijana Hadžizukić.

Posebnu čar večerašnjoj promociji dao je zbor Blagaj koji je izveo sjajnu numeru 'Zapjevala šojka ptica'.

Osim autorice prof. Dijane Hadžizukić i promotorice Lejla Žujo-Marić, o knjigama su govorile i Irma Marić te Fatima Trbonja, dok je moderator događaja bila profesorica Anisa Mujić, priopćili su organizatori.

Na programu 'Mostarskog ljeta' u srijedu su čak dva događaja. Prvi počinje u 20 sati u Centru za kulturu Mostar, te je riječ o izložbi fotografija 'Ljepota različitosti' autorice Sonje Marić. Drugi događaj počinje u 21:30 sati u Muzičkom centru Pavarotti, a radi se o koncertu 'Jazz masterclass session' gdje sudjeluju polaznici jazz radionica.

Kopirati
Drag cursor here to close