Skender Kulenović

Na današnji dan preminuo je autor poeme "Stojanka majka Knežopoljka"

Poslije zabrane "Nove misli" kažnjen je i postavljen za korektora u "Borbi". Kulenović 1955. godine prelazi u Mostar na mjesto dramaturga Narodnog pozorišta. Jedno vrijeme je i urednik u beogradskoj "Prosveti".
Kultura / Knjige | 25. 01. 2024. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Arhiva / Skender Kulenović (Bosanski Petrovac, 2. rujna 1910 – Beograd, 25. siječnja 1978)

Na današnji dan, 25. siječnja 1978. u Beogradu je preminuo bosanskohercegovački književnik i akademik Skender Kulenović.

Pisao je pjesme i poeme, komedije, eseje, kritike, putopise, crtice, priče te jedan roman ("Ponornica").

Skender Kulenović se rodio 2. rujna 1910. godine u Bosanskom Petrovcu, gdje je završio osnovnu školu. Nakon naglog osiromašenja njegove (aristokratske) obitelji (agrarna reforma 1920.) prelazi u majčino rodno mjesto Travnik gdje od 1921. do 1930. godine kao vanjski učenik pohađa Jezuitsku gimnaziju.

U trećem razredu gimnazije javio se prvim književnim radom (soneti Ocvale primule u gimnazijskom listu Hrvatskoj vili). Od 1930. godine studira pravo na zagrebačkom sveučilištu.

Kulenović 1933. postaje član SKOJ-a, a 1935. KPJ. Surađuje u brojnim listovima i časopisima, a 1937. godine mladim intelektualcima iz Bosne Hasanom Kikićem i Safetom Krupićem pokreće u Zagrebu muslimanski časopis Putokaz.

Godine 1941. stupa u Prvi partizanski odred Bosanske krajine. Član AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, Kulenović u ratu piše poeme, uređuje listove "Krajiški partizan", "Bosanski udarnik", "Glas" i "Oslobođenje".

Od 1945. do 1947. obavlja funkciju direktora drame Narodnog pozorišta Sarajevu, uređuje "Novo doba", "Pregled", "Književne novine" i "Novu misao". Od 1950. do 1953. sekretar je Narodne skupštine FNRJ, a poslije zabrane "Nove misli" kažnjen je i postavljen za korektora u "Borbi".

Kulenović 1955. godine prelazi u Mostar na mjesto dramaturga Narodnog pozorišta. Jedno vrijeme je i urednik u beogradskoj "Prosveti".

Za boravka u Beogradu oženio se Verom Crvenčanin s kojom je imao sina Vuka, kojega su nazivali Vučko.

Poema "Stojanka majka Knežopoljka" obilježila je njegov stvaralački opus.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close