Periodika krvotok književnosti

Pokrenut novi list “Književni Stav“

Kultura / Knjige | 30. 04. 2022. u 09:35 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: stav.ba / Pokrenut novi list Književni Stav

Tjedni list za politiku, društvo i kulturu “Stav” povodom izlaska bajramskog izdanja odlučio je svoje čitatelje počastiti specijaliziranim dodatkom, odnosno zasebnim listom pod nazivom “Književni Stav”, s ciljem "pružanja otpora gašenju časopisa za književnost, kulturu i umjetnost", prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvi broj “Književnog Stava” je izašao kao prilog uz bajramsko izdanje tjednog lista “Stav”. Urednik "Književnog Stava" je književnik Almir Zalihić, a generalni sponzor BH telecom.

Uvodnu riječ o ovom projektu, koji će izlaziti kao prilog tjedno lista, napisao je Almir Zalihić, izdavač, književni kritičar te urednik “Književnog Stava”, u kojoj je istaknuo da je periodika krvotok književnosti.

“Naše vrijeme porodilo je autistično i ksenofobno društvo. Takav purgatorij, koji kažnjava, ali ne pročišćuje, nalik ruiniranoj kućerini u kojoj odavno više nitko ne stanuje, a nitko nema para da je sruši i podigne funkcionalniju građevinu, nužno porađa mlade koji ili cijene moć i novac ili su fanatično skloni naivnom misticizmu. Književnicima, piscima, prevoditeljima, tim usamljenim otočićima duha koje struja nije odnijela negdje drugdje, saživljenim s jezikom i običajima tla, potreban je prostor opstanka u javnom polju, potreban im je prostor za spisateljski trening, provjeru, pa i eksperiment. Otuda potreba za ovom vrstom publikacije koja može biti prva stepenica ka objavljivanju knjige, dok dokazani autori, kao jedan vid lakmusa, dobivaju priliku da provjere vlastite domete”, piše Zalihić.

Kako su naveli iz tjednog lista “Stav”, “Književnom Stavu” bit će najvažnije da publicira nova, neobjavljena djela, da otvori nove teme, da problematizira žarišta, ali i da podsjeti, aktualizira vrijednosti na koje smo zaboravili, da bude aktualan i zanimljiv čitateljima.

Kopirati
Drag cursor here to close