kosača

Otvoren Odjel periodike - arhiva mostarske Narodne knjižnice

Ćorić je kazao kako su u suvremenim i razvijem društvima, kakvim i naše društvo želi što prije postati, glavni razvojni čimbenici znanost, obrazovanje i odgoj.
Kultura / Knjige | 23. 03. 2018. u 13:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presijecanjem vrpce u petak je u Narodnoj knjižnici Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru svečano otvoren rekonstruirani Odjel periodike - arhiva u čiju obnovu su Vlada Republike Hrvatske i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uložili 200.000 hrvatskih kuna (oko 50.000 maraka).

Vrpcu su presjekli konzulica Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a Veselko Čerkez te načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić.

''Drago mi je da su Republika Hrvatska i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomogli ostvarenju ovog cilja i nadam se da će biti na dobrobit svim građanima Mostara'', kazala je konzulica Modrić.

Čerkez je u svom obraćanju naglasio kako obnovljeni odjel predstavlja dodatno zrnce ljepote u Narodnoj knjižnici HNŽ-a koja raspolaže ogromnim kulturnim blagom za sve one koji žele učiti i istraživati..

Ćorić je kazao kako su u suvremenim i razvijem društvima, kakvim i naše društvo želi što prije postati, glavni razvojni čimbenici znanost, obrazovanje i odgoj.

''Mislim da će Odjel periodike doprinijeti razvoju i znanosti, i obrazovanja, i odgoja, i uime Gradske uprave Mostara čestitam rukovodstvu knjižnice na uloženom trudu kako bi otvorili taj odjel i stavili ga na raspolaganje našim sugrađanima'',  kazao je Ćorić.

Govoreći o značaju rekonstruiranog odjela, ravnateljica Narodne knjižnice HNŽ-a Julijana Pavlović istaknula je da se na tom odjelu pohranjuju jako stare knjige te da najstariji uvez periodike koji ta knjižnica posjeduje datira iz 1837. godine.

''Da bi se knjige zaštitile potrebno je osigurati suvremen smještaj pa tako i Odjel periodike- arhiva zahtjeva suvremeno uređenje i police koje mogu sačuvati tu građu od propadanja'', naglasila je Pavlović.

Narodna knjižnica HNŽ-a Mostar osnovana je prije 72 godine i broji oko 150.000 knjiga i 20.000 uveza periodike.

Kopirati
Drag cursor here to close