Mostarsko proljeće 2022.

Mostar: Predstavljena knjiga 'Schopenhauerov pesimizam' Josipa Milića

Milić već godinama predaje filozofiju u srednjoj školi i kaže kako Schopenhauer izaziva daleko najviše pozornosti i oprečnih stavova kod učenika.
Kultura / Knjige | 24. 05. 2022. u 21:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskog proljeće 2022. - XXIV. dana Matice hrvatske Mostar u utorak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljena je knjiga "Schopenhauerov pesimizam", autora Josipa Milića.

''Knjiga nosi naslov Schopenhauerov pesimizam iako je sam magistarski rad, koji sam branio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, bio pod nazivom Schopenhauerov metafizički pesimizam, ali sam pojednostavio i uzeo njegov jedan segment koji je jako, jako bogat te posebno njega (Arthura Schopenhauera) naglasio, odnosno njegov pesimizam'', opisao je Milić svoj autorski rad.

Foto: Bljesak.info / Mostar: Predstavljena knjiga Schopenhauerov pesimizam Josipa Milića

U knjizi, Milić opisuje Schopenhauera kao nepopravljivog pesimista koji je živio u isto vrijeme kad i  Friedrich Hegel (njemački filozof) kojeg su opet nazivali nepopravljivim optimistom.

''U isto vrijeme, u istom gradu, pod istim okolnostima i jedan i drugi su predavali na istom sveučilištu te su stalno dolazili u sukob koji je trajao sve do 1831. godine kada je zavladala kuga u Berlinu. Schopenhauer je tako pesimističan napustio Berlin i otišao u Frankfurt, a Hegel je ostao te kao optimist umro'', kazao je Milić.

Foto: Bljesak.info / Mostar: Predstavljena knjiga Schopenhauerov pesimizam Josipa Milića

To govori, ustvrdio je on, da je ponekad bolje biti pesimista jer eto Schopenhauer je živio još te 1851. napisao djelo "Parerga und Paralipomena"  kojim je stekao veliku popularnost, a što mu je i bio cilj u životu.

''Poruka je da ima izlaza iz pesimizma, a Schopenhauer ga vidi u umjetnosti, a trajno u askezi, odricanju. Smatrao je da u svakome od nas postoji zvijer koju treba ukrotiti, a to jedino možemo odricanjem od svih stvari koje nam čine zadovoljstvo'', ocijenio je Milić koji je u optimističnom ton prepričao Schopenhauerov pesimizam.

Foto: Bljesak.info / Mostar: Predstavljena knjiga Schopenhauerov pesimizam Josipa Milića

Inače, Milić već godinama predaje filozofiju u srednjoj školi i kaže kako Schopenhauer izaziva daleko najviše pozornosti i oprečnih stavova kod učenika.

Uz samoga autora, osvrt na knjigu dali su i doc. dr. sc. Antonio Poljak te prof. Krešimir Tabak.

Kopirati
Drag cursor here to close