Veliko priznanje

"Kočićevo pero" ide u ruke Magdalene Blažević

Ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu književnika Nikole Vukolića, Miljenka Jergovića i Mladena Veskovića.
Kultura / Knjige | 07. 11. 2023. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnica Magdalena Blažević dobitnica je priznanja "Kočićevo pero" za jesen 2023. godine za knjigu "U kasno ljeto" za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu književnika Nikole Vukolića, Miljenka Jergovića i Mladena Veskovića.

Knjiga "U kasno ljeto" Magdalene Blažević objavljena je prošle godine u izdanju "Frakture" iz Zagreba, "Buybo­ok" iz Sarajeva i izdavačke kuće "Bo­ok" iz Beograda.

Priča protiv ratovanja 

Riječ je o romanu u kojem Magdalena Blažević o jakim emocijama i stanjima koja zauvijek obilježavaju piše iz perspektive ubijene djevojčice stvarajući univerzalnu priču koja nadilazi Žepče i okolna sela, rijeku Bosnu i vrijeme u koje je radnja smještena. Ovo je priča protiv ratovanja i ubijanja.

U priopćenju za ovu književnu nagradu član žirija, pisac i književni kritičar Miljenko Jergović je istaknuo da je roman Magdalene Blažević "U kasno ljeto" važan artefakt naših jezika i književnosti, piše Glas Srpske.

"Ispripovijedan iz perspektive žrtve, ali nikako iz perspektive bilo kojeg kolektiva, ovaj tekst nudi mogućnost identifikacije sa stradalima, ali istovremeno on je i prilika za pokajanje. Svaki njegov čitatelj istovremeno je i postradalo nevino dijete i anonimni njegov krvnik", priopćio je Jergović.

Objasnio je da je svijet u kojem se zločin dogodio majstorski precizno opisan te da su događaji u knjizi tako ispripovijedani da je stvorena savršena iluzija o jedinstvenosti i neponovljivosti događaja.

"I upravo otud dojam da se u mikrosvijetu romana 'U kasno ljeto' prepoznaju svi naši mali svjetovi i zavičaji i sva naša strašna stradanja i zločini", rekao je Jergović.

Dostojna imena 

Dodao je da svojom stilskom čvrstoćom i unutrašnjom cjelovitošću romana, nepotkupljivom autorskom hrabrošću te ponajviše time što pripovijeda živu priču naših bliskih povijesti i života, Magdalena Blažević dostojna je imena Petra Kočića i nagrade "Kočićevo pero".

Nagrada "Kočićevo pero", za jesen 2023. godine, koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka-Beograd, bit će svečano uručena na sajmu knjiga Interliber koji počinje danas, a traje do ponedjeljka u Zagrebu.

Zadužbina Petar Kočić Banja Luka - Beograd izlaže već drugo desetljeće na međunarodnom sajmu knjiga Interliber. Ove godine, ljubiteljima lijepe književnosti predstaviće desetak novih naslova.

Kopirati
Drag cursor here to close