Književnost

Josip Mlakić glavni gost Šopovih dana na Plivi

Po njegovim scenarijima snimljena su četiri dugometražna igrana filma od kojih je najpoznatiji Živi i mrtvi koji je režirao Kristijan Milić. Za scenarij Imena višnje Branka Schmidta dobio je Zlatnu arenu na 62. Pula Film Festivalu.
Kultura / Knjige | 29. 09. 2020. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jajce će u sklopu ovogodišnjih “19. Šopovih dana na Plivi” imati prigodu upoznati suvremenog bosanskohercegovačkog pisca Josipa Mlakića.

Rođen je 1964. u Bugojnu, BiH. Po zanimanju diplomirani inženjer strojarstva. Živi u Gornjem Vakufu - Uskoplju, BiH. Pisanjem se bavi od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, a prvu knjigu je objavio iza rata u BiH (zbirka priča Puževa kućica, 1997.)

Dosada je objavio četiri zbirke priča, jednu zbirku pjesama i 11 romana. Najpoznatiji je po romanesknoj trilogiji koju čine romani Psi i klaunovi (2006.), Živi i mrtvi (2002.) i Kad magle stanu (2000.) koji tematiziraju bošnjačko-hrvatski rat u Bosni i Hercegovini.  Dobio je cijeli niz književnih nagrada, uključujući Nagradu Gjalski, Ivan Goran Kovačić, Mirko Kovač i Godišnju nagradu Vladimir Nazor.

Bavi se i pisanjem filmskih scenarija. Po njegovim scenarijima snimljena su četiri dugometražna igrana filma od kojih je najpoznatiji Živi i mrtvi koji je režirao Kristijan Milić. Za scenarij Imena višnje Branka Schmidta dobio je Zlatnu arenu na 62. Pula Film Festivalu.

Mlakić je kolumnist portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close