Bljesak.info na Interliberu

Hitovi romani Elene Ferrante i Elif Shafak, najbolje se prodaju stari Ozovi i Jergovićevi romani

Ovogodišnji Interliber održava se u dva paviljona, a nakladnici iz Hrvatske, te poneki iz BiH, Srbije, Slovenije i drugih europskih zemalja predstavljaju bogatu i šaroliku produkciju iz protekle dvije godine, uz fokus na najnovije naslove.
Kultura / Knjige | 11. 11. 2021. u 17:32 Gloria LUJANOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zagrebu je ovog tjedna otvoren 43. sajam knjiga Interliber i to nakon što dvije godine zbog pandemije korona virusa nije bio održan.

Ovogodišnji Interliber održava se u dva paviljona, a nakladnici iz Hrvatske, te poneki iz BiH, Srbije, Slovenije i drugih europskih zemalja predstavljaju bogatu i šaroliku produkciju iz protekle dvije godine, uz fokus na najnovije naslove.

Na Interliber samo s COVID potvrdom

Da biste posjetili Interliber potrebno je imati važeću COVID potvrdu ili negativan test na korona virus, a testiranja se vrše u dvorišnim prostorima. Gužve i krkljanca kakve pamtimo od ranijih godina nema, ali zato je tu – more knjiga – gdje sigurni smo svatko može pronaći nešto po svom čitateljskom ukusu.

Foto: Gloria Lujanović | Bljesak.info / Bljesak.info na Interliberu

Našu šetnju Interliberom počeli smo posjetom štandom sarajevskog nakladnika  Buybook koji je i ove godine priredio neke novitete i odlične popuste na starija izdanja.

Bh. pisci na Interliberu: Cvijetić, Mehmedinović, Uzunović

“Od domaćih autora izdvajamo roman 'Ja sam' Damira Uzunovića, novu knjigu Darka Cvijetića, 'Noćna straža' drugo izdanje novele 'Greta' Faruka Šehića te knjige Semezdina Mehmedinovića. Od stranih naslova tu su romani Elif Safak, Khaleda Hosseinija, novi roman Guzelj Jahine, “Ešalon za Samarkand”, 'Lažljivi život odraslih' Elene Ferrante”, romani turske spisateljice Sebnem Isiguzel, “Konak suza” i 'Venera', 'Zemlja drugih' i 'Seks i laži' Lejle Slimani“, rekli su iz Buybooka za Bljesak. info.

Broj kupaca je, ističu, viši od očekivanog, a kulminaciju očekuju za vikend, kao i prethodnih godina.

Naklada Ljevak ove godine ima veliku ponudu knjiga i popuste koji dosežu i do 80 posto.

Na interliberskom štandu Naklade Ljevak je i remek-djelo jednog od najvećih pisaca i svjedoka 20. stoljeća Ryszarda Kapuścińskog "Imperij" o raspadu Sovjetskog Saveza, klasik u žanru putopisne reportaže u kojem autor kombinira sjećanja iz djetinjstva s beskompromisnim novinarstvom.

Foto: Gloria Lujanović | Bljesak.info / Bljesak.info na Interliberu

“Knjiga 'Čovjek je čovjeku virus' vodeće slovenske filozofkinje i sociologinje s međunarodnim ugledom Renate Salecl, u prvome dijelu donosi zbirku eseja koju čine skupljene i prerađene kolumne što ih je autorica u posljednjih nekoliko godina objavljivala u subotnjem prilogu novina Delo i objavila pod nazivom 'Trčanje na mjestu'. Drugi dio knjige prijevod je djela 'Čovjek je čovjeku virus' a donosi autoričina analitička i kritička promišljanja o svijetu zarobljenom pandemijom“, naveli su iz Ljevaka za Bljesak.info.

Naklada Ljevak objavila je i veličanstvenu sagu "Porijeklo" jednog od najutjecajnijih pisaca arapskog svijeta i francuske književnosti Amina Maaloufa, te najprestižnijom talijanskom književnom nagradom Strega nagrađen roman Sandra Veronesija "Tihi kaos", prema kojemu je snimljen istoimeni nagrađivani film.

Fraktura stare naslove prodaje po cijenama od 50 i 70 kuna, a najviše se, kako su nam kazali, prodaju knjige Miljenka Jergovića, Amosa Oza, Larssonova trilogija.

Najviše se prodaju stari Jergovićevi i Ozi romani, kao i Larssonova trilogija

“Standardno se već godinama dobro prodaju stariji Jergovićevi romani poput 'Dvora od oraha' i zbirke priča 'Sarajevski Marlboro', potom Ozova 'Priča o ljubavi i tmini', Stoner, te stari Zafonovi naslovi. Akcije vrijede i našem web shopu koji je kompletan na 20 posto popusta, a interliberske cijene smo preslikali i u knjižari“, istaknuli su iz Frakture za Bljesak.info.

U fokusu su, dodaju, novi naslovi 'Oni 2' Tisje Kljaković Braić, pjesnička zbirka 'Smiljko i ja si mahnemo 'Eveline Rudan, publicistička knjiga '(P)ostati zdrav 'Brune Šimleše.

Foto: Gloria Lujanović | Bljesak.info / Bljesak.info na Interliberu

“Hit su i nove knjige Slavenke Drakulić 'U kavani Europa i Ponovno u kavani Europa', 'Vjetrogonja Babukić i njegovo doba' Miljenka Jergovića, 'Na Vrbasu tekija' Josipa Mlakić, 'Stolareva kći' Marine Vujčić i prvijenac Marije Andrijašević Zemlja bez sutona“, ističu iz Frakture.

Što se prijevodne književnosti tiče, Fraktura izdvaja romane 'Divni svijete, gdje si' Sally Rooney, 'Ordesu' Manuela Vilasa, 'Bizarne pripovijesti' Olge Tokarczuk i 'M.Dijete svog vremena', Antonia Scuratija.

Tko je bio Albert Einstein?

Školska knjiga i Lumen izdavaštvo na ovogodišnjem Interliberu predstavljaju niz naslova, a među kojima se ističe knjiga Njegov život, njegov svemir Waltera Isaacsona posvećena Albertu Einsteinu.

Foto: Gloria Lujanović | Bljesak.info / Bljesak.info na Interliberu

“Isaacsonova intrigantna biografija, razumljiva i pristupačna širem čitateljstvu, slikovito prikazuje kako se iz Einsteinove buntovničke prirode razvila njegova znanstvena mašta. Prvi put čitatelji imaju priliku uz bibliografske podatke 'zaviriti' i u razvojni proces Einsteinovih ideja zahvaljujući njegovim osobnim pismima i zapisima. Ovo nam knjiga otkriva tajne kreativnog uma čovjeka koji je promijenio tijek razvoja znanosti i potaknuo rađanje novoga, modernog doba“, naveli su iz Školske knjige za Bljesak.info.

Službena kuharica Harry Potter: Kako ispeći đumbirov dvorac Hogwarts?

Apsolutni hit je knjiga Službena kuharica Harry Potter – Slane i slatke čarolije objavljena u nakladi Lumen.

“Nadahnuta filmovima o nezaboravnom čarobnjaku, sadržava 43 recepta među kojima su: Pitice-bundevice, Slani muffini-sove, Lunine duhočale od keksa, Đumbirov dvorac Hogwarts i Hermionina torbica s perlama... Priredite gozbu za prijatelje kao da ste u Velikoj dvorani ili sami uživajte u slanim i slatkim čarolijama s vegetarijanskim, veganskim i bezglutenskim zamjenama. U ovoj će kuharici svatko naći nešto za sebe! Kako ispeći munjolike pogače i ostale atraktivne slane i slatke zalogaje iz Škole vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu? Uz precizne recepte i raskošne fotografije, to više nije nikakav problem“, ističu iz Lumena za Bljesak.info.

Elena Ferrante i Elif Shafak – novi hit naslovi

Naklada Profil ove godine u fokusu ima novi roman Elene Ferrante “Mračna kći“, prema kojemu je Maggie Gyllenhaal snimila istoimeni film za koji je na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu nagrađena nagradom za najbolji adaptirani scenarij, a koji se očekuje na Netflixu u prosincu.

Na štandu Hena-com-a najtraženiji naslov svakako je novi roman Elif Shafak “Otok nestalih stabala“.

Ovo je tek kratki presjek naslova koje možete pronaći na ovogodišnjem Interliberu. Mnogo je tu još naslova iz različitih nakladničkih kuća, od popularne psihologije, kuharica, dječje književnosti, stripova. Iako se ove godine održava u strogo kontroliranim uvjetima, ovogodišnji Interliber ipak je na čas vratio šušur i radost onima kojima knjiga pruža tako ogromno zadovoljstvo. Za sve vas koji ne možete posjetiti Interliber, napominjemo da većina hrvatskih nakladnika nudi jednake popuste na web shopovima. Čitajte, pa čak i ako ne volite. Stručnjaci ističu da oni koji čitaju teže obolijevaju od Alzheimera.

Kopirati
Drag cursor here to close