S KNJIGOM # OSTANI DOMA

Akcija Narodne knjižnice HNŽ Mostar

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava
Kultura / Knjige | 22. 04. 2020. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji obilježavamo 23. travnja, Narodna knjižnica HNŽ, Mostar pokrenula je akciju S KNJIGOM # OSTANI DOMA.

Ovom akcijom želimo kao i do sada promicati knjigu i književnost, ali ne na uobičajeni način. Kako bi svima nama doživljaj bio bogatiji, uputili  smo poziv za  druženje mnogim poznatim imenima iz svijeta književnosti. Pozvali smo i naše korisnike Knjižnice da se uključe u obilježavanje tako da pošalju  fotografiju ili video uradak svoje  kućne biblioteke ili knjiga koje su promijenile njihov  svijet, navode iz knjižnice.

Dodaju kako su posebno za najmlađe korisnike osmislili „Natječaj za literarni rad“. Zadatak im je da osmisle i napišu kratku priču u kojoj predlažu Petru Panu i nestašnoj vili, kako promijeniti trenutnu situaciju u svijetu, predložiti im što učiniti kako bi se djeca što prije vratila u svoje škole i knjižnice.

''Draga djeco, zbog novonastale situacije Knjižnica je prazna, likovi iz priča neizmjerno su tužni i usamljeni. Sve je tiho i pusto. Nitko ne posuđuje niti lista stranice slikovnica i knjiga. Ne čuje se smijeh, police su pune knjiga, a gdje su djeca?

Odat ću vam jednu tajnu! Prije nekoliko sati stigao mi je jedan prijedlog iz naše Knjižnice. Pitate se od koga!? Pa tamo je sve pusto, nema nikoga, knjige u tišini spavaju na policama...

Reći ću vam! Prijedlog je stigao, ni manje ni više, nego od likova iz bajki i priča.

Ne vjerujete mi!?  :)
Ma kažem vam, živa istina!  :)
Oni su odlučili nešto poduzeti.
Prvi mi se javio dječak iz Nigdjezemske. Pogađate tko je to? Pa da, Petar Pan i njegova Zvončica. Oni su od onih likova koji mogu letjeti i otići na različita mjesta te puno toga napraviti. Ali kako bi dobili što više ideja, potrebni su im i dječji prijedlozi. Ali kako doći do djece?

Nasreću, vila Zvončica se odmah dosjetila! Zamolit će roditelje da zajedno s djecom osmisle i napišu kratku priču u kojoj predlažu Petru Panu i nestašnoj vili kako promijeniti trenutnu situaciju u svijetu. Draga djeco, predložite im što učiniti kako bi se djeca što prije vratila u svoje škole i knjižnice.

Svoje prijedloge, male literarne sastave, na gore zadanu temu, šaljite Petru Panu i Zvončici do četvrtaka, 23. travnja 2020. godine, na inbox stranicu Narodne knjižnice HNŽ, Mostar. Obećavamo, mi ćemo ih proslijediti izravno Petru Panu i prema njegovoj odluci nagraditi najbolje radove', poručili su iz Narodna knjižnica HNŽ.

Budite maštoviti, a Petar Pan, Zvončica i vaša Knjižnica, znat će to i cijeniti!

OBILJEŽIMO SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA“

Kopirati
Drag cursor here to close