Što te nema

Dosad neviđeno: Mjuzikl od sevdaha kroz život Alekse Šantića

Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i redatelj Erol Kadić. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.
Kultura / Kazalište | 03. 09. 2019. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnom pozorištu Mostar počeli su s radom na novoj predstavi ''Što te nema'' koju u koprodukciji rade Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazališe Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske, dok je izvršni producent Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar.

Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i redatelj Erol Kadić. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.

U predstavi glume glumci tri kazališne kuće: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka; Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar te Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Redatelj Kadić kaže da je već godinama htio raditi predstavu u kojoj ću upotrijebiti sevdalinku kao muzički motiv.

''Onoga trenutka kada mi je u ruke došao tekst Marijane Aracki znao sam da imam dobru priču. Naša priča prati tragičnu ljubav Alekse Šantića i Anke Tomlinović. Mi se bavimo tom temom, ali idemo i kroz povijest Mostara i život Alekse Šantića. Probat ćemo da napravimo nešto što do sada u kazalištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke'', kaže Kadić.

Napominje da nije bilo lako napraviti saradnju ''Prosvjete'' i tri kazališne kuće iz Mostara i Banja Luke, ali da je to veliko dostignuće.

Predstava se radi povodom jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije koje će biti održane u Mostaru u listopadu ove godine.

Po prvi put u povijesti na ''daske koje život znače'' postavlja se priča o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a po prvi put se realizira i zajednički projekt tri kazališne kuće iz Mostara i Banja Luke.

V.d predsjednika mostarske ''Prosvjete'' Sanja Bjelica Šagovnović kaže da  je predstava ''Što te nema'' najbolji način da se obilježe 100. jubilarne Šantićeve večeri poezije i da je sretna što su ''Prosvjeta'' i Šantić na zajedničkom projektu povezali Mostar, Banja Luku i Beograd.

''Naša misija je da kroz kulturu gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da će ova predstava biti samo početak dugoročne suradnje i prijateljstva svih sudionika u projektu'', navela je Bjelica Šagovnović.

Premijere predstave ''Što te nema'' bit će odigrane u okviru manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije i to u Narodnom pozorištu Mostar 11. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. listopada, a u Narodnom pozorištu Banja Luka 24. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close