Teatar budućnosti

Projekt koji za cilj ima zaljubljivanje mladih u teatar

''Teatar budućnosti“ je projekt koji za cilj ima osnaživanje dramskih sekcija u školama, ali i zaljubljivanje mladih i učenika u teatar.
Kultura / Kazalište | 13. 12. 2022. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studio Teatar je tijekom vikenda u Zenici organizirao trodnevnu teatarsku radionicu za profesore i nastavnike pet škola sa područja Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, a koji će u narednih pet mjeseci, u okviru dramskih sekcija u školama, producirati vlastite predstave.                                 

''Teatar budućnosti“ je projekt koji za cilj ima osnaživanje dramskih sekcija u školama, ali i zaljubljivanje mladih i učenika u teatar. Profesori i nastavnici srednjih i osnovnih škola su tokom tri dana sa profesionalcima iz oblasti teatarske umjetnosti prolazili kroz različite faze pripreme jedne predstave, s posebnim naglaskom na na igru, glumačke vježbe, ali i odabir aktualne, za učenike zanimljive teme.

Foto: PR / Teatar budućnosti

Na samim radionicama predavači su bili Emina Omerović, dramaturginja i dramska pedagoginja; Miroljub Mijatović, specijalista dramske pedagogije i glumac, te Selma Alispahić, glumica, prvakinja Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

U narednih pet mjeseci Prva Gimnazija Zenica, KŠC "Sveti Pavao" Gimnazija Zenica, Osnovna škola Kaćuni, Osnovna škola Vitovlje i MSŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica će pripremati vlastite predstave uz produkcijsku i mentorsku pomoć Studio Teatra, a već u maju bit će organizovane lokalne premijere predstava u školama, nakon čega će biti organizirana i revija svih predstava na nekoj od profesionalnih bosanskohercegovačkih kazališnih scena.

Tijekom realizacije samog projekta učenici i njihovi mentori, profesori iz pet škola, će učestvovati i u studijskim posjetama profesionalnim pozorištima uz organizirane obilaske kazališta, ali i gledanje i analiziranje profesionalnih predstava.

''Teatar budućnosti“ se provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI) projekta koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a financira Austrijska razvojna suradnja.

Kopirati
Drag cursor here to close