Memorijalna scena 2532

Nevidljive žene u teatarskoj umjetnosti Mostara

Događaj se održao u Mostarskom teatru mladih, Memorijalna scena 2532.
Kultura / Flash | 29. 07. 2022. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa građanki i građana Mostara organizirala je 27. srpnja događaj, pod nazivom ''Nevidljive žene u teatarskoj umjetnosti Mostara''.

Događaj se održao u Mostarskom teatru mladih, Memorijalna scena 2532. 

Na događaju su, žene, glumice, predstavile vlastiti rad na polju teatarske umjetnosti i glume, ali i skrenule pažnju javnosti o nevidljivim ženama, glumicama, iz Mostara.

Diana Ondelj-Maksumić, glumica Pozorišta lutaka Mostar i Amela Kreso, glumica Narodnog pozorišta Mostar govorile su o važnosti žena u teatarskoj umjetnosti, njihovom životnom put i slobodi izražaja glumaca kroz umjetnost.

Foto: PR / Nevidljive žene u teatarskoj umjetnosti Mostara

Na panelu je zaključeno kako umjetnici trebaju biti slobodni i kako oni zapravo predstavljaju glas naroda i da njihov glas nikad ne smije utihnuti.

Teatarska umjetnost educira javnost, bori se za svoje mjestu u svijetu modernih tehnologija i kvalitetom sadržaja konkurira raznim internet platformama za produkciju video i animiranih sadržaja.

Pozorište lutaka Mostar i Narodno pozorište Mostara su sinonim za umjetnost i kulturu Grada Mostara.

Kroz projektnu aktivnost ''Nevidljive'' Inicijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile historiju teatarske umjetnosti Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti povijest grada.

Projekt financira organizacija ''Kvinna till Kvinna''. U narednom periodu Inicijativa građanki i građana Mostara, će kroz devet projektnih aktivnosti predstaviti žene, koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close