Tradicionalni festival komedije

Sjećanjem na Safeta Pašalića otvorena 'Mostarska liska'

Tradicionalni festival komedije svečano je, uz brojne prisutne, otvorio gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić ističući kako je ova manifestacija od iznimnog značaja za kandidaturu grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture,
Kultura / Kazalište | 19. 04. 2019. u 21:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večerašnjom izložbom autorice Amine Abdičević, pod nazivom 'Glumac lirskog treptaja' Safet Pašalić, inače jedan od osnivača Narodnog pozorišta Mostar, otvoren je 16. Međunarodni festival komedije 'Mostarska liska 2019'.

Foto: Bljesak.info / Sjećanjem na Safeta Pašalića otvorena
Foto: Bljesak.info / Ljubo Bešlić

Tradicionalni festival komedije svečano je, uz brojne prisutne, otvorio gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić ističući kako je ova manifestacija od iznimnog značaja za kandidaturu grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture, te da se s tim ciljem nastoji ujediniti cijelu mostarsku kulturnu scenu.

''Uvjeren sam da će mostarska publika uživati u predstavama i da ćemo na taj način pokazati da mi zaslužujemo biti Europska prijestolnica kulture. Vjerujem da će i ovogodišnje predstave, kao i sve prethodne oduševiti publiku'', kazao je Bešlić i svečano otvorio festival 'Mostarska liska'.

/ Sjećanjem na Safeta Pašalića otvorena

Izložbom posvećenoj prvom upravniku Narodnog pozorišta u Mostaru, glumcu, redatelju i dramskom piscu Safetu Pašaliću Pozorište je, kao i sam grad Mostar, pokazao da nikada ne zaboravlja ljude koji su ostavili duboki trag u ovoj kazališnoj kući.

Foto: Bljesak.info / Rizah Pašalić

Pašalićev sin Rizah zahvalio se organizatorima i svim prisutnima podsjećajući da je njegov otac dao veliki doprinos teatarskoj sceni BiH. ''Bio je iznimno vezan za Sarajevsko pozorište gdje je ostvario sve svoje uspjehe, a posebno poznat po tome što je tijekom Drugog svjetskog rata uspio ishoditi dozvolu da se u Sarajevu igra Hamlet'', kazao je.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović prisutne je podsjetio da ove godine Pozorište proslavlja 70 godina svoga osnivanja i rada. Tom prilikom je istaknuo da je ovo samo jedan od događaja kojim će se obilježiti godišnjica. ''Nadam se da ćemo do kraja godine završiti već započetu monografiju Narodnog pozorišta u Mostaru kojom ćemo na kvalitetan i dostojanstven način odati počast ljudima i događajima koji su obilježili rad, ne samo ovoga pozorišta, već i onima koji su ostavili neizbrisivi trag na cijelu kulturnu scenu BiH'', kazao je Mujkanović.

Foto: Bljesak.info / Almir Mujkanović

Također je napomenuo kako ovaj festival po prvi put izlazi iz Pozorišta te će u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače imati dvije radionice o unaprijeđenu rada u institucijama kulture.

Foto: Bljesak.info / Rašid Hadžović

Uz čestitke organizatorima nazočnima se obratio i ministar obrazovanja, kulture i sporta Rašid Hadžović koji je kazao kako ovo ministarstvo ima veliku obvezu te se maksimalno zalaže za kulturu grada Mostara. Ističući kako je Pozorište jedan od predstavnik kulturnih velikana grada Mostara ministar je najavio i skoru unutarnju renovaciju Narodnog pozorišta Mostar.

Foto: Bljesak.info / Detalji s predstave
Foto: Bljesak.info / Detalji s predstave

Nakon izložbe i svečanog otvaranja festival komedije započeo je predstavom 'Ime' u izvedbi Pozorišta mladih Sarajevo.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close