Mostarska liska 2021.

Večeras na programu Hamlet u selu Mrduša Donja

"Čini mi se da je, nakon sloma socijalističkog sistema i nestanka same države Jugoslavije, ponovo došlo ono vrijeme kada je Brešanov Hamlet postao idealan tekst za postavljanje na scenu.''
Kultura / Kazalište | 24. 09. 2021. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu festivala komedije “Mostarska liska” večeras u 20 sati, na programu  je komedija „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

"Čini mi se da je, nakon sloma socijalističkog sistema i nestanka same države Jugoslavije, ponovo došlo ono vrijeme kada je Brešanov Hamlet postao idealan tekst za postavljanje na scenu. Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kada su polupismene horde seljaka i proletera u nastajanju zgrabile rukovodeća mjesta i funkcije u novoj državi, stvoreni su, kao u nekom hemijskom eksperimentu, idealni uslovi za nastajanje ove priče, priče koju priča Ivo Brešan, jedan od najboljih i najdarovitijih komediografa na Balkanu", riječi su redatelja Kolje Pejakovića.

Dodaje da smo čekali do sljedećeg rata i njegovog kraja, 1995. godine, “kada su opet, slomom jednog sistema, stvoreni isti uslovi, opet su se grupe gologuzana i primitivaca uhvatile u političko kolo i zauzele ministarstva i osvojile vlast”. Brešanov tekst je opet, ističe redatelj, dobio svoje vrijeme i u ovom trenutku, po njegovim riječima, ne postoji ništa aktualnije.

Ovo je  priča o mentalitetu i nakaradnoj filozofiji. 

U predstavi igraju: Željko Erkić, Željko Stjepanović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nataša Perić i Danilo Kerkez.

U skladu sa epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja je ograničen. Vlasnicima godišnjih karata omogućen je besplatan ulaz na sve predstave festivala i koncert, uz obaveznu prethodnu najavu dolaska.

Kopirati
Drag cursor here to close