Lutkarski praznik

Mostar: Završen Prvi međunarodni festival lutkarske umjetnosti

Ovaj Festival bio je pravi lutkarski praznik za svu djecu Mostara.
Kultura / Kazalište | 30. 09. 2021. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak 30. rujna 2021. dodjelom nagrada i svečanim koncertom završen je ''Prvi festival lutkarske umjetnosti Mostar - FLUM 2021'', koji je u organizaciji Pozorišta lutaka u Mostaru u posljednjih nekoliko dana na scenama ovog grada okupio osam predstava iz Ljubljane, Rijeke, Novog Sada, Subotice Kragujevca, Zenice, Banja Luke i Sarajeva.

Uz bogat natjecateljski program, u pratećem programu su održane promocije knjiga ''Laboratorija lutkarstva'' Vahida Durakovića i ''Bakina novogodišnja priča'' Vide Srete Žuljević, zatim izložba slika ''Priče'' Alene Gojak i, za kraj, koncert za djecu ''Latif i Mravko Travko''.

Pobjednik Festivala je predstava ''Tihi dečak'' u režiji Tina Grabnara, koju su izveli lutkari Pozorišta za decu iz Kragujevca. Ova predstava, prema ocjenama Stručnog žirija, osvojila je Grand Prix Festivala ''Zlatni svitac'', a uz to i nagrada za najbolju režiju, Tin Grabnar, i nagradu za glumačko ostvarenje, Milomir Rakić. Uz ovo pozorište nagrađeni su i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke za najbolju scenografiju i lutke u predstavi ''Sretna kućica'', koje je kreirala Luči Vidanović, banjalučko Dječije pozorište RS za najbolje glumačko ostvarenje Zorani Šuman i za najbolju scensku glazbu Marko Lucijan Hrašćanec. Glumačku nagradu osvojio je i Jose, glumac i animator iz predstave ''Palčić Mrkvica'', u režiji Roberta Waltla Mini teatra iz Ljubljane.

Ovaj Festival bio je pravi lutkarski praznik za svu djecu Mostara. Ulaz je bio slobodan, a predstave su igrane u prostorima Pozorišta lutaka, Hrvatskog doma ''Herceg Stjepan Kosača'' i u Narodnom pozorištu. Festival će postati tradicionalan i svake godine iznova donositi radost djeci Mostara koja vole lutkarstvo, priopćeno je iz Pozorišta lutaka Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close