Oslobođeni Mostar

Mostar: Paković tvrdi da mu je zabranjena predstava jer vrijeđa Armiju BiH i islam; Markovina odgovara

Paković je kao redatelj i dramaturg radio na predstavi 'Oslobođeni Mostar' po motivima romana Dragana Markovine "14. februar 1945." u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, Pozorišta lutaka u Mostaru te Mostarskog teatra mladih.
Kultura / Kazalište | 30. 01. 2024. u 14:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redatelj Zlatko Paković objavio je na društvenim mrežama kako je samo mjesec dana prije premijere zabranjena predstava u Mostaru.

''Danas, točno mjesec dana prije zakazane premijere! Najprije su telefonirali političari i drugi vlasni dušobrižnici, da upozore 'kako su ove godine izbori i da ovakve teme nisu korisne' te da se u (budućoj) predstavi 'vrijeđa Armija BiH', a zatim je direktor NP Mostar javio da nadalje 'ne može producirati predstavu jer vrijeđa islam'. Ja i moji drugovi Sead Đulić i Dragan Markovina - ne odustajemo! Makar eksperimentalno, u pozorišnoj predstavi, Mostar će biti oslobođen!'', napisao je Paković.

Pakovićeva objava

Naime, Paković je kao redatelj i dramaturg radio na predstavi 'Oslobođeni Mostar' po motivima romana Dragana Markovine "14. februar 1945." u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, Pozorišta lutaka u Mostaru te Mostarskog teatra mladih.

''Radimo na predstavi u kojoj namjeravamo da, eksperimentalno, estetski, nadiđemo ideološke i političke stege koje organiziraju stvarnost današnjeg Mostara i dođemo do jasnog vidika na jedno moguće, iako malo vjerojatno, mostarsko društvo savjesti'', napisao je Paković.

Paković je objavio i poruke Dragana Markovine koji navodi kako ga je zvao direktor Pozorišta i da mu je ''manje-više skoro pa otvoreno rekao da se predstava neće održati u njihovoj produkciji sa ovim tekstom'' te da ''on ne vidi nikakvu poveznicu drugog čina na roman za koji je pristao, da predstava vrijeđa islam…''

Potom je objavio da je Markovina ''pristao da se promijeni redatelj''.

''Dragan je, na moje zaprepaštenje, nenadano, preko noći, promijenio mišljenje i, kako je upravo objavio na FB, dogovorio se s direktorima da predstavu - posle šestomjesečnog mog rada na njoj (koji je do danas hvalio javno i u ličnoj korespondenciji) - odsad radi drugi redatelj (sic!). To nije neukusno, to je nemoralno'', napisao je.

Markovina je objavio kako je'' bio spreman braniti pravo da Zlatko tu predstavu napravi, makar da bi tu realko bilo iskorišteno samo moje ime i makar da bi se zavadili s pola grada zbog nečega u što ne vjerujem i na koncu unatoč tome što mi je u takvoj koncepciji osnovna ideja o pomirbi propala''.

Markovina: Politički pritisnuti

''No, nakon što je objavio to što je objavio i proizveo javno atmosferu koju je proizveo, ja kao autor teksta jednostavnom, ni od kog nagovaran, ne želim da se predstava u tom obliku izvede, ne želim nikakav cirkus oko svega, ni predstavu oko predstave i ne želim da se ideja o suočavanju s traumama završi priča o cenzuri'', objavio je Markovina.

Naveo je kako će sjesti s direktorima kazališta te ''odlučiti kako ćemo dovršiti predstavu, ali će se ona raditi s drugim redateljem i vjerno po tekstu romana ili je nećemo raditi''.

Naveo je i da ''tekst predstave jednostavno nije moj roman'', ali i da su ''ljudi zvali jer su politički pritisnuti.

''Ja isto mislim da da nemaju što bilo kakvi pritisci određivati što će se igrati na sceni, ali je činjenica da nismo dobili nikakvu odluku, ni zabranu, nego su zvali da porazgovaramo o tekstu kojeg su dobili'', napisao je i dodao kako je Paković, ne čekajući ishod razgovora, objavio da mu je predstava zabranjena.

U predstavi su trebali igrati Amela Kreso, Saša Oručević, Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Ena Husić, Emir Sejfić, Tarik Bajramović, a za premijeru je bio predviđen datum 29. veljače ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar.

I samo Pozorište je ranije službeno najavilo ovu predstavu 

Kopirati
Drag cursor here to close