Novo normalno...

Lemo za Bljesak.info: Umjetnost je često spašavala čovječanstvo od faraona, napoleona i stožera

“Novo normalno show” je alegorijska satira u kojoj je, prilično slobodno adaptirao anarho komediju “Tvoje tajno oružje protiv neukrotivog celulita” Iniga Ramireza de Hare, te uzeo ovovremene pandemijske pojmove i stavio ih u blender svoje mašte.
Kultura / Kazalište | 26. 02. 2021. u 12:18 Gloria LUJANOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Novo normalno show” nova je predstava Narodnog pozorišta Mostar koju je režirao Ivan Leo Lemo, jedan od najzapaženijih hrvatskih redatelja srednje generacije. Nastala je po motivima djela Iniga Ramireza de Hare “Tvoje tajno oružje protiv celutita”.

Nakon premijerne izvedbe predstave, redatelj Lemo u razgovoru za Bljesak.info govori o “novom normalnom” u svemu, pa i u kazalištu koje proživljava krizu, privrženosti mostarskim teatrima u kojima sve češće sa svojim suradnicima radi i otkriva zašto je njegova nova predstava  terepauetska koju bi čak i oni, kojima odlasci u kazalište nisu na srcu, trebali pogledati.

Alegorijska satira i blender mašte

“Novo normalno show” je, prema Lemi, alegorijska satira u kojoj je, prilično slobodno adaptirao anarho komediju “Tvoje tajno oružje protiv neukrotivog celulita” Iniga Ramireza de Hare, te uzeo ovovremene pandemijske pojmove i stavio ih u blender svoje mašte.

“Rekontekstualizirao sam ih i napravio od njih jednu sasvim drugu priču koja podsjeća na naš novoplanetarni ustroj, ali je i fabularni sustav za sebe. Htio sam da publika uspoređuje, uživa i trenira svoje dekonstrukcijsko, detektivsko oko u zajedničkom nam pokušaju da shvatimo gdje smo zaista u ovom transhumanističkom vremenu velikih promjena”, kazao je Lemo za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Novo normalno show premijerno izvedeno u Narodnom pozorištu

U originalnoj drami, nastavlja Lemo, od koje je malo što ostalo u predstavi, ali bez koje predstave ne bi bilo, događa se pirandelovski postupak ‘prekida predstave’ u kojem dramsko lice redatelja poziva publiku na revoluciju, na ustanak protiv izrabljivačkog društveno-političkog sustava.

“Ostala dramska lica su ‘pripadnici publike’ koji se s više ili manje skepse uvlače u tu revolucijsku sektu. Glavna meta te revolucije bilo je konzumerističko društvo, sam liberalni kapitalizam i njegovi šalteri poput trgovačkih centara. Takvo je fabularno ishodište bilo zanimljivo i potentno u predpandemijskim vremenima”, ističe.

U međuvremenu nam se dogodila korona revolucija, nastavlja, i jedno sasvim drugačije dijeljenje karata.

Zemlja je postala planet Zatvor

“Bilo bi kobno de-mo-de napadati šoping centre kao mjesta potrošačke hipnoze u trenutku kad je odlazak na takve lokacije tek razglednica iz ‘slobodnijih’ vremena. Planet Zemlja nam je postao planet Zatvor. Ili se barem to tek sad vidi”, ističe.

Foto: Bljesak.info / Novo normalno show premijerno izvedeno u Narodnom pozorištu

Predstavu su radili u dvije faze zbog pooštravanja epidemioloških mjera u našoj zemlji.

Narodno pozorište Mostar je u BiH, a autorski tim i redatelj Lemo iz Hrvatske. Zbog toga su zamrznuli predstavu na neko vrijeme koja je bila poprilično gotova i to prošle jeseni prije uvođenja policijskog sata i evo u susret proljeću je dovršili.

“Bilo je zanimljivo i beskrajno inspirativno doći u Mostar u kojem sve radi do 23 h iz Zagreba u kojem ne rade kafići i restorani. Prvi dan smo odmah poletjeli u omiljeni nam Coco Loco klub i prožimali se sa dragim prijateljima. Preživjeli smo. Dapače, imunitet nam se poboljšao”, kazao je Lemo.

Lockdown, Tik – Tok, teorije zavjere i droga kojom postajete slavni

Predstava “Novo normalno show” je prema Lemi, drug queen show.

“Emir Sejfić glumi Miss Corona Covid 19. Ovo ‘19’ u njezinom slučaju označava nešto drugo, ako me razumijete. Ona zaključa publiku u lockdown i nudi im dosađivanje svojstveno bogatima i slavnima. Nudi im redefiniciju svega u što su vjerovali i znali. Droga kojom to postiže je obećanje slave. Jako me je inspirirala genijalna tik-tok aplikacija u opisivanju lockdown svijeta i sretnih zamoraca koji su točnim filterima i efektnom montažom uspjeli idealizirati sebe i svoj život”, kazao je.

Emir Spahić i Ajla Hamzić glume bračni par iz publike koji bila uhvaćen u tu mrežu, a Vedran Vilogorac glumi Gospodina X, misterioznog, davidickeovskog vladara iz sjene.

“U to smo lice ukrcali sve takozvane teorije zavjere i malo se dylandogovski zezali u ovom našem SF horor komedija showu. Publika je sjajno reagirala”, kazao je.

Dramaturgiju potpisuje Emina Kovačević,  Scenografiju Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec,  autor glazbe je Zvonimir Dusper – Dus, a autor koreogafije Leo Mujić.

Sve pojmove vezane uz “novo normalno” stavili su u kontekst koji će, kako kaže Lemo, transcendirati trenutne trauma.

“Predstava je zbilja terapeutska. Nemojte me krivo shvatiti, nisam netko tko pobija postojanje korone ili olaki antivakciner. Otac mi se jedva izvukao iz ralja tog opasnog virusa. Ali novi rakursi gledanja na ove okolnosti vrlo su potreni. Dolaze vremena velikih odluka”, izjavio je.

Umjetnost je često spašavala čovječanstvo

Uz politiku i medicinu, i umjetnost ima o tome svoje mišljenje, navodi, koje je često u povijesti spašavalo čovječanstvo više od faraona, napoleona, stožera i štabova.

“U našoj predstavi, naravno ljubav i čovjek na kraju pobjeđuju maskirane muljatore. Dođite u teatar i slavite slobodu, ali se i čuvajte u humanim granicama vlastitog što zdravijeg razuma”, poručuje.  

Foto: Bljesak.info / Novo normalno show premijerno izvedeno u Narodnom pozorištu

Lemo se osvrnuo i na stanje u kazalištima i položaj kazališnih djelatnika za vrijeme pandemije korona virusa i istaknuo kako nije jednostavno, ali da problem i prepreke čovjeka nauče održavati u sedlu i ostati fit.

“Prošle sam godine imao četiri nedovršene predstave, a kao i brojni moji kolege, samostalni sam umjetnik i ne primam plaću ako ne radim. (I ne bih to mijenjao, ni za što.) Mene. osobno, ta je situacija primorala da razmislim kako ću kreativno komunicirati ako bude još gore. Došao sam do nekih zanimljivih ideja i smirio se. Nemoguće misije su najuzbudljivije i zdrave su za osjećaj samopoštovanja”, istaknuo je.

U Mostaru radi sve češće. U HNK Mostar režirao je Logorilijadu, priču o odvjetniku i piscu Iliji Jakovljeviću koji je nakon progona ustaških vlasti i logoraškog staža u Gradišci završio u komunističkom zatvoru gdje je skončao njegov život pod nerazjašnjenim okolnostima.

Frustriraju me predrasude prema Mostaru i Hercegovini

“Mostar je karizmatičan grad oštroumnih, duhovitih ljudi u kojem dva izvrsna ravnatelja vode dva rastuća kazališta (Ivan Vukoja u HNK Mostar i Almir Mujkanović u NP Mostar). I scenografkinja Vesna Režić i kostimografkinja Mirjana Zagorec i skladatelj Zvnimir Dusper Dus i koreograf Leo Mujić i ja, svi mi, oduševljeni smo kreativnim nabojem i prilikama koje smo u Mostaru dobili. U Mostaru sam počeo i suradnju sa pretalentiranom spisateljicom i dramaturginjom Eminom Kovačević”, kazao je.

Koncentracija mladih entuzijastičnih glumaca, kreativna sloboda, napominje, te taj inspirativni susret tzv. Istoka sa tzv. Zapadom čine Mostar idealnim ateljeom za naše izražavanje.

“U Mostaru se regeneriramo. U Mostaru smo stekli neopisivo divne prijatelje. I užasno me ljuti i frustrira predrasuda koju mnogi stanovnici Hrvatske imaju prema tom kraju i tim ljudima zbog par iskompleksiranih debila koji su svojim bizarnim karijerama u tranzicijskim turbulencijama kontaminirali te svjetski potentne brendove Mostara i Hercegovine, mitske zemlje magičnih ljudi”, ističe.

U pandemijskoj je godini, kao i svi uostalom, funkcionirao uz proplamsaje egzistencijalnog straha kojim smo dresirani.

“Ipak sam uspio naći izlaze u sebi i oko sebe. Napisao sam tri drame. Jedna od njih, Vla-Vla-Vlajland cabaret, evo već godinu dana uspješno igra u Hrvatskoj i regiji te osvaja nagrade. I u njoj tematiziram ‘Age of Corona’. Ecija Ojdanić i ja, bili smo na International thetre festival of Kosovo i dobili nagrade za režiju i glumu. Počeo sam raditi dramu ‘Susjedi’ Snježane Babić Višnjić na sceni Gorica u Velikoj Gorici s premijerom 10.4. , čekam nastavak Nušićeve Ožalošćene porodice u kazalištu Komedija, a radim i na predstavi Eurosong future show Umjetničke organizacije Canta”, kazao je.

Foto: Fena / Rad na novoj predstavi Novo normalno show

Osobito se raduje projektu za društvene mreže “Cabaret online” gdje će uz potporu Ministarstva kulture svojim cabaretima (Splićanke, Preko veze, Split in space i Vla-Vla- Vlajland) dati novi virtualni život i na taj način pozvati u tetatar mladu genijalnu publiku koja se još nije stigla zaraziti našim omiljenim virusom - predstavama uživo.

Lemo smatra kako hitno treba popustiti mjere, odnosno, imati bolju mjeru u mjerama.

“Čovjek je društveno biće i ako mu je taj aspekt njegove suštine uskraćen, crkava u mukama gorim od korone. Koliko pratim, zemlje sa žestokim lockdownom nisu imale brzi epidemiološki uspjeh, dok se neke zemlje sa blažim mjerama sasvim dobro drže. Čini mi se da je pravilo da nema pravila”, istaknuo je.

Korona kao sredstvo kontrole, manipulacije, dehumanizacije

Svi u svemu trebamo biti vrlo na oprezu, smatra.

“Jedna vrsta opreza je čuvati sebe i sve druge ljude od korone, druga vrsta opreza je dobro paziti da netko ne bi koronu koristio kao sredstvo kontrole, manipulacije, zaglupljivanja i, u konačnici, kobne dehumanizacije. O tome i govori naš ‘Novo normalno show’”, rekao je.

Ono što je siguran, što vidi i kao čovjek i kao redatelj, jest da se događa proces dediskurzacije i da iza svega postoji nekakav marketing i neka kobna politika.

“Kakva, čija, i s kojom svrhom, ne znam. Optimist sam, vjerujem u čovjeka, zdrav razum, u ovaj svijet smisla i ljubavi, u Boga. Ta mi vjera daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti s kojim mi nije teško podnositi ‘novo normalno’. Što se tiče tzv. ‘nade’ kao bizarnog marketinškog pojma koji poput pojma ’brige’ čovjeka čini nemoćnim i odsutnim, nadam se najgorem. To mi daje osjećaj spremnosti i na borbu ako treba”, rekao je.

Postoje slobode koje ne da što objašnjava partizanskim genom u sebi.

“U šumi ću braniti svoj komfor ili slobodu govora ili integritet tijela ili zdravlje razuma, kukom i motikom, ako ne daj Bože, do toga dođe. Vladajući, oni fasadni i oni skriveni, moraju znati da ćemo i mi, da ne kažem narod, možda, jednog dana morati uvesti mjere koje se njima neće svidjeti. Ali moraju znati da su te mjere i za njihovo dobro. Sve u svemu, želim nam svima opreznu, drčnu i odgovornu budućnost”, zaključio je redatelj Ivan Leo Lemo u razgovoru za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close