Grad na Plivi

Kazališne igre: Čast je da glumac ne glumi, već da bude kralj

Načelnik Hozan prisjetio se i velikog prijatelja Igara, počasnog građanina Jajca, pokojnog Vojislava Voje Vujanovića.
Kultura / Kazalište | 30. 06. 2019. u 09:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Jajce-Online.com / Kazališne igre 2019.

Ceremonija otvaranja 38. Kazališnih igara Bosne i Hercegovine Jajce, na kojima se sa najboljim ostvarenjima susreću profesionalna pozorišta BiH održana je u Domu kulture Jajce. 

Direktorica Doma kulture Jajce, koji je organizator Igara Smiljka Brtan rekla je da je malo događaja koji tako plijene pažnju javnosti čiji se dolazak tako željno iščekuje kao što godinama čine Kazališne igre BiH. 

''Mi Jajčani smo ponosni na tu najblistaviju zvijezdu kulturnog neba bosansko hercegovačke kulture'', istakla je Brtan. 

Pomoćnik ministra za kulturno – povijesno naslijeđe i kulturu u Federalnom ministarsvu kulture Predrag Mitrović je, između ostalog, rekao da su u Ministarstvu svjesni značaja ove manifestacije, te da Kazališne igre imaju podršku.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan podsjetio je da su na tisuće glumaca bili su sudionikom predstavljanja kazališnog blaga BiH, ovdje, na sceni Doma kulture u Jajcu, a desetine tisuća posjetitelja pljeskali su i srdačno ispraćali umjetnike kroz minulih 37 održanih Igara. 

''Pred nama je 38. festivalska godina i vjerujte velika je odgovornost njegovati ovako značajnu manifestaciju kulture. Ali, mi, Jajčani, ponosni smo na naše bosansko-hercegovačke Igre i okupljanje kazališnih umjetnika i ljubitelja kazališta u našem gradu. Vrijednost Igara je upravo ta što oko sebe okuplja najbolje umjetnike bez obzira odakle oni bili i koliko godina imali. U Jajcu se, na jednom mjestu susreću, mladost i iskustvo'', rekao je Hozan. 

Načelnik Hozan prisjetio se i velikog prijatelja Igara, počasnog građanina Jajca, pokojnog Vojislava Voje Vujanovića. 

''Od ovog trenutka, dragi glumci, kapije našeg grada su otvorene, ključ grada Jajca je u vašim rukama i Jajce je od ovog trenutka Vaš i grad svih glumaca, jer vama i građanima Jajca pripadaju velike zasluge za očuvanje ovog kulturnog blaga'', poručio je Hozan . 

A ključ grada Jajca ove godine čuvati će doajen bh. glumišta Vlado Kerošević. 

Foto: Jajce online / Kazališne igre 2019.


''Čast mi je biti domaćin 38, Igara u kraljevskom, stonom, avnojevskom, na Plivi gradu. Ovo je čast koja se ukazuje glumcima i ostalim kazališnim umjetnicima u jesen života i profesije. Kada se svodi ravnoteža života i umjetničke karijere. Ono što može istinski obradovati je čast da glumac ne glumi već da bude kralj, prvostolnik ili načelnik općine makar heftu'', rekao je Kerošević . 

Kereošević se prisjetio da je još s amatreskom predstavom nastupao u Jajcu i da je Jajce zalužno i za njegovu glumu ali i za brak sa kolegicom Milicom Kerošević 

Kerošević je rekao da su Igre u Jajcu bile i više od igre. Bile su nadigravanje, a kad bi se dobila nagrada u tom nadigravanju u Jajcu za to se znalo i izvan BiH. To se poštovalo. 

''Jajce opstaje i prkosi teškim vremenima. Pa i kad je kontinuiet Igara zbog rata bio prekinut, Jajčani i Jajčanke nisu dali Igre. Ovo je grad koji otvara svoje kapije glumcima, i ostalim umjetnicima, jer na Plivi grad njeguje tradiciju Igara'', rekao je Kerošević. 

A nakon što je ovogodišnji čuvar kapija kraljevskog grada Jajca rekao "glumci su došli" začule su se fanfare i Igre su mogle da počnu. 

Prva predstava koju je publika u Jajcu moga da vidi na ovogodišnjim Kazališnim igrama bila je "Zečija rupa" Davida Lindsaya Abairea u režiji Lajle Kaikčije Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. 

Tijekom trajanja Igara publika u Jajcu moći će u natjecateljskom programu da pogleda predstave: "Karolina Nojber" autora Nebojše Romčevića, redatelja Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), "Pink moon" po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i "Mirišu li jorgovani u New Yorku" Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla). A očekuje je i bogat prateći program. 

Kopirati
Drag cursor here to close