Ifigenija i Kaos prije premijere na FEDRA-i

Teatar FEDRA Bugojno organizira kazališni festival koji se od 13. do 20. srpnja održava u Bugojnu.
Kultura / Kazalište | 15. 07. 2019. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi dan Festivala u okviru Pratećeg programa odigrana je predstava ''Kaos prije premijere'' u izvedbi Dječje dramske skupine HKUD Didak Gradnići, a u režiji Andrijane Zubac.

Dječja dramska skupina iz Gradnića osnovana je u ožujku 2019. godine, a djeluje pri HKUD DIDAK Gradnići, Čitluk. Predstava ''Kaos prije premijere'' na šaljiv način govori o skupini djece koja se prijavljuju na audiciju želeći se okušati u glumi. Nakon što su dobili svoje mjesto u predstavi Snjeguljica i počeli raditi na njoj, nastaje kaos.

Foto: PR / Kaos prije premijere, Dječje dramske skupine HKUD Didak Gradnići

U predstavi se nastojala dati prilika razigranosti i bezbrižnosti kroz igru i ples, u skladu sa njihovim godinama.

U natjecateljskom dijelu programa JU Centar za kulturu Zavidovići odigrala je predstavu ''Ifigenija''. Predstava je nastala po motivima drame Lane Šarić, a režiju i adaptaciju potpisuje Alma Osmanović.

Video: Teatar FEDRA Bugojno

Autorica teksta temelji svoj dramski tekst na motivima drame starogrčkog dramatičara Euripida. Dva glavna motiva oko kojih formira novi tekst su motiv rata i motiv obitelji.

''Na nivou obitelji, u kojoj su kraljevi i kraljice samo roditelji, a Ifigenije i Ahilej samo njihova djeca, ova priča poprima skoro monstruozne razmjere, pa ipak ostaje bolno prepoznatljiva i svakodnevna. Živimo u vremenu u kojem se sve više govori o zapostavljanju mladih u korist interesa odraslih, slušamo o zlostavljanjima i iskorištavanjima mladih, o razvodima i raspadanjima obitelji u kojima su žrtve djeca i mladi. Upravo na tom nivou osobnog, obiteljskog odnosa možemo naći još jedan veliki razlog za postavljanje Ifigenije. Žrtvovanje Ifigenije odricanje je prava na budućnost mladoj generaciji, a njezina dobrovoljna žrtva herojski je čin i pokušaj spašavanja prije svega obitelji kao osnovne ciglice društva, pa onda i cijelog društva za koje se žrtvuje. Naravno da je ta i takva žrtva besmislena jer ne sastavlja, nego rastavlja obitelj i dokida budućnost, a kazalište za mlade o tome mora progovoriti'', poručuju iz Zavidovića.

U nastavku programa nastupa DIS- Pozorište mladih Banja Luka sa predstavom ''Zakon za Gulivera'', u režiji Ognjena Bogdanovića.

Kopirati
Drag cursor here to close