Pripreme

HNK Mostar: Početak nove kazališne sezone u znaku nove predstave

Probe za predstavu ''Staklena menažerija'' su počele danas, 14. rujna 2023. godine, a premijera je planirana za početak mjeseca studenoga.
Kultura / Kazalište | 14. 09. 2023. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak nove kazališne sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u znaku je priprema za rad na novoj predstavi.

Riječ je o ''Staklenoj menažeriji'' autora Tennesseeja Williamsa u režiji Ivana Planinića. Probe su počele danas, 14. rujna 2023. godine, a premijera je planirana za početak mjeseca studenoga.

Ova je drama premijerno prikazana u Chicagu 1944. godine, a godinu dana kasnije dobila je prestižnu nagradu Kruga njujorških dramskih kritičara.

''Staklena menažerija'' bio je Williamsov prvi uspješan komad i nakon nje postao je jedan od najuglednijih američkih dramskih pisaca. Često se navodi kako „Staklena menažerija“ od svih Williamsovih drama ima najviše autobiografskih elemenata. Riječ je o tipičnom Williamsovom tekstu koji barata složenim obiteljskim odnosima, unoseći u radnju i težinu života na američkom Jugu sredinom 20. stoljeća. U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević, Ivo Krešić i Ivan Skoko.

Prostori odlaska i bijega

'''Staklena menažerija' kanonski je tekst kanonskog autora. Dio je američke kulture i govori o Americi tijekom i nakon ekonomske krize, te kako su se različiti društveni slojevi unutar toga snalazili. Na emotivnoj razini tekst govori o suočavanju s vlastitom prošlosti, osjećaju nostalgije spram vremena koje je prošlo te o problemu krivnje. Tekst je prilično autobiografski jer je Tennessee Williams imao kompleksan odnos s majkom i sestrom'', kazao je o tekstu redatelj Ivan Planinić, dodavši kako ''ovi naši prostori dijele sudbinu bivanja na margini i udaljenosti od centra''.

''U tom kontekstu fokus je u odnosu prema prošlosti, ali ne u političkom smislu, nego individualnom i obiteljskom. Iako tekst priča američku priču, govori i o ovom prostoru koji se meni čini kao prostor odlaska i ovo su likovi koji odlaze i bježe. Međutim, odlasci nisu samo geografski, nego se mogu gledati kao bijeg od onoga s čime se nismo mogli suočiti i što nismo mogli promijeniti'', zaključio je Planinić.

Rad u izmještenom prostoru

''Zbog nastavka izgradnje zgrade HNK Mostar nećemo imati na raspolaganju našu matičnu scenu. Bez obzira na to, danas su počele probe za prvu premijeru u tekućoj kazališnoj sezoni u izmještenim prostorijama HNK Mostar. Veći dio proba, kao i premijerno igranje bit će u HD HS Kosača. Pored Kosače, repertoarske predstave igrat ćemo i na još nekim lokacijama i scenama u Mostaru, o čemu će naša cijenjena publika biti na vrijeme obaviještena'', kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, istaknuvši kako će ''poseban naglasak u ovoj sezoni bit na gostovanjima u drugim kazališnim kućama u BiH i okruženju, kao i sudjelovanje na domaćim i međunarodnim festivalima''.

''Nove okolnosti od svih nas u kazalištu – uprave, tehnike i ansambla – iziskuju dodatne napore i određeni stupanj improvizacije, ali siguran sam kako ćemo uspješno odgovoriti na sve kreativne, produkcijske i organizacijske izazove koji su pred nama. Stoga, pored 'Staklene menažerije' u ovoj sezoni planiramo izići s još dvije premijere. Radujemo se novim projektima i vjerujem kako će i ova kazališna sezona za HNK Mostar biti uspješna kao i prethodne'', rekao je Vukoja.

Iznimna repertoarska kvaliteta

Prvo je festivalsko gostovanje u sezoni na 63. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu.

''Noć s Aleksom'' nastupit ću u bh. selekciji 7. listopada 2023. godine. Ovo je ukupno peto festivalsko gostovanje predstave nakon premijere 27. listopada 2022. godine. Vrijedi spomenuti činjenicu kako je ova predstava, osim značajnog festivala MESS, igrala na vrlo bitnim regionalnim kazališnim festivalima na 33. Marulićevim danima u Splitu i 68. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, što najbolje svjedoči o kvaliteti ove predstave, ali i o repertoarskoj politici koju njeguje Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Također, predstava je oduševila i publiku Beogradskog dramskog pozorišta, koja je višeminutnim ovacijama nagradila ansambl HNK Mostar.

''Ivica Buljan režiju predstave 'Noć s Aleksom' gradi suptilno i poetično, i na tom putovanju u dvadesete godine 20. stoljeća kada će Aleksa Šantić okončati svoj život, pokazuje vrijednost jedne biografije koja počiva na dijalogu s drugima, kao i to da ima nešto tako snažno u pjesmi sudbine/sevdalinki kao snažnom artefaktu jedne kulturne geografije. Predstava otkriva ljepotu sjećanja, a kultura sjećanja danas kada bi se tako ritualno provodila (kao u kazalištu) dovodila bi nas do neupitnih vrijednosti. I još je jedno važno u čitanju ove predstave, razumijevanje da netko treba biti i na periferiji, a ne samo u centru tzv. zbivanja, kako je to svojim životom svjedočio Šantić'', napisao je u obrazloženju selektor Janko Ljumović.

Gostovanja širom BiH i regije

''Ženski razgovori ±1'' gostuju na danima obilježavanja Općine Gornji Vakuf-Uskoplje 28. rujna 2023. godine. Komad je to o nekoliko generacija žena i pripadajućih im što prisutnih, što odsutnih muškaraca, te vječnim problemima poput zaljubljivanja, braka, prevare, karijere, bolesti, smrti – ukratko poroka svih vrsta, kako bi to sigurno u svom nadahnutom maniru pod zajednički imenitelj sveo pokojni Radović.

HNK Mostar će sa svojim predstavama u narednom razdoblju gostovati i u Vitezu, Stocu, Travniku, Žepču i Tuzli te u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Šibeniku, Ljubljani i Beogradu.

Prethodna je sezona zaključena s deset festivalskih igranja i osvojenih dvanaest nagrada, a ukupno gledajući s 14 repertoarskih predstava od kojih je 12 festivalskih te 11 nagrađenih s ukupno 60 nagrada.

Kopirati
Drag cursor here to close