Prvi put u povijesti

HNK Mostar u posebnom društvu na najznačajnijem kazališnom regionalnom festivalu

Ovo je velik uspjeh za predstavu i za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kojem će ovo biti prvi nastup na Sterijinom pozorju.
Kultura / Kazalište | 28. 03. 2023. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Noć s Aleksom" prema tekstu Marka Tomaša i u režiji Ivice Buljana prošla je u međunarodnu selekciju "Krugovi" najznačajnijeg regionalnog kazališnog festivala Sterijino pozorje u Novom Sadu.

Prvi put 

Ovo je velik uspjeh za predstavu i za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kojem će ovo biti prvi nastup na Sterijinom pozorju.

Na konferenciji za medije selektor festivala Milivoje Mlađenović izvijestio je o programu u natjecateljskoj selekciji festivala u kojoj sudjeluje 8 predstava srpskih dramskih autora i međunarodnoj selekciji u kojoj su, pored predstave "Noć s Aleksom", odabrane još dvije predstave "Lepa Vida", Gledališče Koper / Teatro Capodistria (Slovenija); Slovensko stalno gledališče Trst (Italija) i "Tena - kronika raspada jedne ljepote", Gradsko dramsko kazalište "Gavella" Zagreb, Gradsko kazalište "Joza Ivakić" Vinkovci, Ludens teatar, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Gradsko kazalište Požega (Hrvatska).

"Buljanova dekonstrukcijska predstava nadrasta stereotip mitske ličnosti Alekse Šantića kao simbola grada Mostara. Kazališnoj publici dan je na uvid jedan nevjerojatno sugestivno izveden krležijanski solilokvij o prokletstvu male, patrijarhalne sredine koja može poslužiti i kao paradigma ondašnje, ali i današnje Bosne i Hercegovine", napisao je u obrazloženju selektor Mlađenović.

Iznimno postignuće

"Opća estetska vrijednost kazališnih predstava bila je vrhunaravni kriterij odabira predstava za natjecateljski program 68. festivala Sterijino pozorje. Tek potom, ili istovremeno s tom vrijednošću, kao eventualne dodatne kriterije selektor je udruživao njihov ekskluzivitet, kulturnu različitost, istaknutu modernost, istraživačku usmjerenost, estetski radikalizam, umjetničku apartnost ili izuzetnost, i drugi faktore. Oslonac tijekom cijelog selektorskog ciklusa bila je parafraza misli Petera Brooka: Iskra života, meso i krv realnosti, mora biti prisutna u svakom trenutku kazališnog čina", kazano je na konferenciji za medije.

"Izbor u program međunarodne selekcije 'Krugovi' jednog od najstarijih i najznačajnijih regionalnih kazališnih festivala Sterijino pozorje za HNK Mostar velika je čast i uspjeh, ali i još jedan pokazatelj kako smo se kao kazalište uspjeli afirmirati u širem, regionalnom kontekstu. O kakvom je uspjehu riječ govori i činjenica da je u konkurenciji za sudjelovanje na festivalu bilo 57 predstava. Izuzetno mi je drago što je selektor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović prepoznao vrijednost predstave 'Noć s Aleksom', ali imao i mogućnost vidjeti još jednu našu predstavu te osjetiti ozračje koje vlada u HNK Mostar. Koristim prigodu još jednom se zahvaliti redatelju predstave Ivici Buljanu i svim članovima njegovog kreativnog tima na predivnom i korisnom teatarskom i ljudskom iskustvu. Zahvala i čestitke, također, idu i autoru teksta Marku Tomašu, s kojim smo kreativnu suradnju započeli i prije ove predstave, a koju ćemo zasigurno i nastaviti", naglasio je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

U selekcijskom ciklusu selektor je odgledao ukupno 57 predstava, stoga je gostovanje na Sterijinom pozorju iznimno postignuće za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i predstavu "Noć s Aleksom". 

Kopirati
Drag cursor here to close