Dva termina

HNK Mostar: Dvije izvedbe predstave "Noć s Aleksom"

Riječ je o dinamičnoj i energetski jakoj predstavi, sa sjajnom glazbom, intenzivnim scenskim pokretima i dojmljivim glumačkim bravurama i dijalozima.
Kultura / Kazalište | 17. 04. 2023. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u srijedu, 19. travnja i u četvrtak, 20. travnja u 20 sati na rasporedu je predstava ''Noć s Aleksom''. Predstava je nastala prema tekstu Marka Tomaša, a režiju potpisuje renomirani kazališni redatelj Ivica Buljan.

Riječ je o dinamičnoj i energetski jakoj predstavi, sa sjajnom glazbom, intenzivnim scenskim pokretima i dojmljivim glumačkim bravurama i dijalozima.

Glumice i glumci uvode publiku u intimni prostor pjesničkog života, društvenih normi i odnosa, a sve to na jedan promišljeno zabavan i pristupačan način.

''Otvaranje nove sezone u HNK Mostar spektakularan je tour de force, brutalno i klinički precizno oživljavanje Alekse Šantića u 21. stoljeću, a usput i nevjerojatno efikasno čupanje od zaborava onog što je Aleksa zapravo bio, a što je daleko od onoga u što se, po vlastitom proročanstvu, pretvorio u glavama vlastitih zemljaka – autor tek jedne sevdalinke i tri svetosavske pjesme. Je li ovo predstava ili koncert? Ili je akrobatski spektakl? O, ne, Aleksa je nešto puno veće i Tomaš je u to odavno siguran – pa nam ga je svima koji su odavno Aleksu sveli na osobno nepropitkivan, osobno nečitan i osobno neistražen simbol, uzet zdravo za gotovo, natrljao na nos. Uradio je to znalački, kako Tomaš uvijek zna kad hoće. A često, srećom, hoće. Pošamarao se s Aleksom, pa odlučio udijeliti koji šamar i publici. Iako se našim predstavama i, općenito, umjetničkim ostvarenjima, često gleda kroz prste, kao biva samo nek' se nešto radi, ova predstava je nešto posve drugo. Predstava koja gađa u čelo. Pa ravno među oči. Predstava koja izuva. Predstava koja goni, što bi u Hercegovini prost puk znao reći. Predstava koja će vas natjerati da ponovno skinete prašinu sa, tamo negdje, u zadnju policu ubačenih Aleksinih djela. Predstava koja će vas natjerati da skinete prašinu s Mostara kojeg ste gurnuli duboko u ambis potisnutih sjećanja. I ponovno propitate mjesto u kojem ste i ljude s kojima ste. I sebe s kojim ste u svemu ovome. Predstava koju, jednostavno, morate pogledati. I dobit ćete neku svoju verziju mog davno proživljenog osjećaja, za kojeg sam gotovo bio siguran da se nikad neće ponoviti – ono kad ti čas hladni, a čas vreli trnci, prošeću kičmom. I podignu na level iznad'', napisao je u svom osvrtu Boris Čerkuč.

U predstavi igraju Mario Knezović, Vladimir Mićković, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Miro Barnjak, Robert Pehar, Filip Lukenda, Ana Franjčević, Damir Čobo, Mirela Mijačank Kordić, Nikolina Marić i Tea Pandža.

Cijena ulaznica: redovita 10 KM, studenti, učenici, nezaposleni i umirovljenici 5 KM; studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno, godišnje karte.

Rezervacija ulaznica može se izvšiti porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno, pozivom na broj 063/019-019 od 10 do 16 sati, priopćeno je iz HNK Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close