Bugojno

FEDRA slavi 50. rođendan  

Kao poseban presedan, organizatori i selektor su odlučili da će svih 14 prijavljenih amaterskih predstava dobiti priliku i igrati na ovogodišnjem Festivalu.
Kultura / Kazalište | 11. 06. 2022. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstariji i najvažniji festival amaterskih kazališta u Bosni i Hercegovini, Teatarski festival BiH FEDRA, ove godine slavi svoj jubilarni, 50. rođendan.

Festival dramskih amatera – FEDRA osnovan je još davne 1959. godine kao kruna kulturne politike bazirane na radu s amaterima. Potom je putovao od grada do grada, pa se održavao u Travniku, Prijedoru, Visokom, Tešnju, Brčkom, Bijeljini, Bugojnu, Derventi, Konjicu, Srpcu, Živinicama, Banovićima, Vlasenici, Gračanici, Ključu, Mrkonjić Gradu i Goraždu sve do 1989. godine kada je odlučio da će se za stalno useliti u Bugojno i postati njegova žila kucavica.

Organizator ovog festivala je bio Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Bosne i Hercegovine sve do 1991. godine, kada festival uslijed ratnih okolnosti prestaje da se održava.

Kako navode organizatori, FEDRA je mjesto okupljanja, druženja, razmjene iskustava, zabave, propitivanja, usvajanja pravih ljudskih vrijednosti, učenja, tolerancije, prevladavanja predrasuda i stereotipa...ljubavi. Posebno ljubavi, jer ljubav prema kazalištu spaja ljude i uvlači ih u jedan čaroban svijet u kojem se vrednuju samo iskonske vrijednosti i čini da ovaj svijet postane ljepše mjesto za življenje.

Tako se 2006. godine Teatarski festival BiH FEDRA obnovio, isključivo zbog grupe upornih entuzijasta i zaljubljenika u kazalište, Teatra Fedra Bugojno i Kulturno-sportskog centra Bugojno koji su još od samog početka dvijetisućitih ustrajno tražili podršku i načine da Festival nastavi svoj život.

''Ostalo je, rekli bismo, historija. Po slobodnim procjenama na Festivalu je do sada sudjelovalo više od 3.000 amatera, a predstave je vidjelo više od 150.000 gledatelja'', navode organizatori dodfajući kako Bugojno nosi epitet kazališnog grada, u kojem se kazalište nameće kao najafirmativnija umjetnost, najviše zaslugom FEDRE, ali i drugih festivala, koji su na neki način proizašli ili motivirani upravo FEDROM.

Svoj veliki rođendan će, tradicionalno, slaviti od 13. do 20. srpnja u Bugojnu.

Kao poseban presedan, organizatori i selektor su odlučili da će svih 14 prijavljenih amaterskih predstava dobiti priliku i igrati na ovogodišnjem Festivalu. Kao i uvijek, program je, pored predstava, ispunjen maksimalno – okrugli stolovi, promocije, izložbe, druženja, razgovori.

Kopirati
Drag cursor here to close