Vapaj kulture

Ravnatelj Lutkarskog kazališta zatražio minutu šutnje za kulturu u Mostaru

"Pred 70-tu obljetnicu kazališta mi ne znam hoćemo li dočekati 71., a ovu 70-tu nećemo ni upola proslaviti onako kako smo mislili. Zato bih vas molio, ovo nije jurišanje na budžet, ovo je vapaj. Vapaj kulture", kazao je Oreč.
Kultura / Kazalište | 12. 05. 2022. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršitelj dužnosti ravnatelja Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč emotivnim govorom obratio se vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća Mostar.

Oreč je istaknuo kako se Lutkarsko kazalište Mostar nalazi u iznimno teškoj situaciji, a njegov govor prenosimo u cijelosti:

"Kada smo već tu dugi niz minuta i sati, a kako nam je rečeno iz Gradske uprave da imamo tri minute da se obratimo, volio bih ih iskoristiti.

Molio bih da ozbiljno shvatimo kulturu Grada, da ozbiljno shvatimo građane Grada jer se građanin ne postaje rođenjem u New Yorku, Mostaru ili bilo gdje drugo. Građaninom se postaje, titulu građanina treba steći, a jedan od stupova toga je i kultura.

Nažalost, kultura je ovdje, kako i danas vidimo, među zadnjim rupama na sviralu, ako nije i ispala sa svirala.

Jako bih vas molio i želio da kulturu ubuduće ne shvaćate kao trošak nego kao investiciju. Investiciju u ljude koji će ovaj grad činiti gradom i koji će ovaj grad činiti pametnijim, kreativnijim i odgovornijim.

Lutkarsko kazalište Mostar na svoju 70-tu obljetnicu preživljava teške trenutke jer je u zadnjih pet godina iz Lutkarskog kazališta Mostar otišlo četiri umjetničko-tehnička djelatnika koje zbog financija nismo mogli zadržati.

Otišli su svi preko granice i tamo nisu otišli da budu na socijali ili manualni radnici. Otišli su da budu kreativni radnici. Dvoje od njih je pokrenulo i svoje privatne, uspješne, poslove zato što su odgovorni ljudi, zato što su kreativni i maštoviti.

Foto: Screenshot/Youtube  / Emotivan govor ravnatelja Lutkarskog kazališta

Pred 70-tu obljetnicu kazališta mi ne znam hoćemo li dočekati 71., a ovu 70-tu nećemo ni upola proslaviti onako kako smo mislili. Zato bih vas molio, ovo nije jurišanje na budžet, ovo je vapaj. Vapaj kulture.

To tek možete shvatiti kada vam poslije predstave dođu glumci i tehničari i pitaju vas da iz kazališne blagajne im date 10- 20 KM do plaće. Nadam se da sam iskoristio dvije minute pa da ovu treću mogu da iskoristim za minutu šutnje za kulturu grada Mostara".

Nema potrebe? 

Naime, Gradsko vijeće Grada Mostara na sjednici u četvrtak usvojilo je Izvještaj o Lutkarskom kazalištu Mostar s 26 glasova ZA. 

Na izlaganje ravnatelja Oreča odgovorio je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kazavši kako "nema potrebe za minutom šutnje jer bi to značilo da mi stvarno nemamo nikakve kulture".

"Oprostite, to je za mene uvreda. Kao da nemamo kulture u Gradu Mostaru", istaknuo je Marić te nastavio: "Ne daj Bože, ako se ugasi onda može minuta šutnje. Nećemo mi to dozvoliti. Ne bojte se"

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić također se obratio okupljenima te istaknuo kako je potez ravnatelja Lutkarskog kazališta "dobrim dijelom opravdan".

"Jasna je poruka direktora Lutkarskog kazališta i s obzirom na to da je 70-ta obljetnica i s obzirom na to da sam imao priliku i čast s njima razgovarati prije nekih mjesec dana. Situacija je vrlo teška i jasan mi je potez direktora te dobrim dijelom opravdan. Ono što mogu obećati u rebalansu budžeta koji nam slijedi ćemo u svakom slučaju da neke nepravde ili ono što u ovu godinu nismo vidjeli iz nekih razloga ispravimo", naglasio je Kordić.

"Oni što bi trebali ne izdvajaju" 

Riječ je nakon gradonačelnika Kordića preuzeo vijećnik Adil Šuta koji je naglasio:

"Razumijem da imate probleme, ali mi radimo ono što možemo. Imamo obvezu po Zakonu da se brinemo o onomu što je dano u nadležnost jedinicama lokalne samouprave. Sve ono dalje je dobra volja i mislim da dobre volje ima svih vijećnika i gradonačelnika. Možemo li bolje? Možda možemo. Evo, radimo. Da se ne bi stvorila priča u javnosti kako ovo Gradsko vijeće ne brine o kulturi to nikome ne dopuštam jer je drukčije. Kada gledate iznose koliko se izdvaja za kulturu, koliko se izdvaja za sport, a nismo u obvezi i onda odete i vidite u budžetu našeg kantona koliko se izdvaja, a oni su u obvezi. Ne vidim da njih prozivate. Njihova zakonska i ustavna obveza je da financiraju sport i kulturu, a ne financiraju ih. I onda imamo problem. Mi izdvajamo, ali oni što trebaju ne izdvajaju i to je stvarna istina". 

Vijećnik iz redova HDZ-a Vlatko Marinović je istaknuo da "ne treba bit pametan, treba biti samo dovoljno elementarno pismen da se naglasi kardinalna razlika između institucija i trošarina novca s jedne strane, a s druge strane stvaranja kulturnog sadržaja koji osvaja nagrade i privlači ne samo turiste nego odgaja generacije".

"Najvažnija kulturna institucija" 

On je istaknuo kako maksimalnu podršku treba dati onima koji stvaraju sadržaj elementarni i kulturni, a ne isključivo upućivati kritiku na ono što gotovo ne proizvodi nikakav sadržaj nego iznajmljuje prostore. 

"Postoje institucije koje zaslužuju apsolutno poštovanje i maksimalnu podršku, a postoje institucije koje zaslužuju duboku reviziju vlastitog poštovanja, ako se o njemu uopće može i govoriti", istaknuo je Marinović.

Vijećnica iz reda HRS-a Vesna Šunjić je naglasila kako je za nju Lutkarsko kazalište Mostar "najvažnija kulturna institucija u Gradu" te naglasila kako se mora napraviti razlika između onih koji stvaraju kulturu i onih koji iznajmljivaju prostore.

Govor ravnatelja Lutkarskog kazališta Mostar izazvao je raspravu u Gradskoj vijećnici, a brojni vijećnici osjetili su potrebu komentirati kulturu u Gradu na Neretvi te njezinu važnost. 

Kopirati
Drag cursor here to close