Etno mjuzikl

''Brat magarac''nakon dugo vremena na sceni HNK Mostar

Predstava „Brat magarac“ donosi nam slike iz života jednog od najvećih svetaca katoličke crkve svetog Franje Asiškog
Kultura / Kazalište | 20. 12. 2017. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sceni HNK Mostar do kraja tjedna očekuju nas dvije izvedbe predstave ''Brat magarac'' autora Renea Medvešeka u režiji Lawrencea Kiirua koje će biti odigrane u četvrtak 21.12.2017. ipetak 22.12.2017. s početkom u 20 sati.

Predstava „Brat magarac“ donosi nam slike iz života jednog od najvećih svetaca katoličke crkve svetog Franje Asiškog. Predstava donosi optimizam i radost onako kako je sveti Franjo širio oko sebe za vrijeme svoga ovozemaljskog života. Ona se zahvaljujući unutarnjoj sinergiji između ansambla i suradnika, uspjela izboriti za jedan autohton i rijetko zanimljiv scenski ritual. Riječ je o gotovo mansionskoj dramaturgiji, dramaturgiji tzv. stanica, gdje se u prosedeu teatra u teatru zapravo redaju slike iz života sv. Franje. Te su scenske slike dane u verbalnom, najčešće realističnom postupku, te u pjevanom i koreografiranom ključu. Scenski pokret i plesne točke upotpunjuju vizualni doživljaj, u postupku koji nas uporno podsjeća da smo u kazalištu, ne pružajući mogućnost emotivnog poistvojećivanja, nego nam na razini jedne iznimne scenske energije utjelovljene u riječi, pokretu i plesu pruža mogućnost da otvorimo naša osjetila za dobre vibracije. A za dobre vibracije najzaslužnija je glazba, koja nije samo akustična podloga u slavu lika i djela sv. Franje, nego je jedan funkcionalan podsjetnik i najbolji promotor hercegovačkog etnoglazbenog potencijala. Stoga, bez pretencioznosti možemo reći kako je glazba ovdje ravnopravan akter, nešto kao trinaesti glumac na velikoj Franjinoj trpezi.

Mostarski, bolje reći hercegovački ''Brat magarac'', izbjegao je zamku vjersko-didaktičke pouke. Uronjen u formu etno mjuzikla, s koreo elementima koji zbog svoje zaigranosti i vizualne sugestivnosti često natkriljuju cjelokupni verbalni narativ, a samim tim glazbu, ples i pokret čine estetskim trojstvom neodvojivim od ovog scenskog rituala, uspio je ozbiljnost neskrivenog moraliteta pretvoriti u blagdan scenskog ludizma.

U predstavi igraju: Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Velimir Pšeničnik Njirić, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Anja Rikalo, Marijo Bevanda i Igor Vidačković.

Ulaznice

Ulaznice za predstavu po cijeni od 10 KM, za umirovljenike,studente, i učenike 5 KM, mogu se kupiti na blagajni kazališta svakim radnim danom od 10 do 15 sati ili rezervirati:

o    telefonom na broj 036/446 024
o    porukom putem Facebook stranice Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru
o    porukom na adresu e-pošte [email protected]

Studenti Sveučilišta u Mostaru i za ove predstave s redovitog repertoara HNK Mostar mogu iskoristiti vaučere koji ih čekaju u prostorijama Studentskog zbora ili na blagajni HNK Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close