Konjic

Dvadeseti Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

''Na repertoaru ovogodišnjeg festivala imamo 13 predstava, uključujući i predstavu Amaterskog pozorišta "Neretva" Konjic, koja otvara ovogodišnji Festival''.
Kultura / Kazalište | 28. 04. 2022. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U gradu Konjicu se idući tjedan održava XX Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine, grad opet postaje centar kulturnih događaja za srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ove godine FSDS počinje u srijedu, 4. svibnja i traje do nedjelje, 8. svibnja. Na festival dolaze sudionici iz 12 gradova Bosne i Hercegovine, sa oko 300 sudionika. Publika će imati priliku pogledati predstave teatarskih grupa i dramskih sekcija koje dolaze iz Sarajeva, Banja Luke, Doboja, Bugojna, Živinica, Tuzle, Bihaća, Zenice, Laktaša, Žepča, Trebinja i Kaknja.

''Na repertoaru ovogodišnjeg festivala imamo 13 predstava, uključujući i predstavu Amaterskog pozorišta "Neretva" Konjic, koja otvara ovogodišnji Festival'', kazali su u priopćenju.

Festival, pored kvalitetnog programa za posjetitelje, nudi i sadržaje edukativnog karaktera za sudionike.

Ove godine, kako to i tradicija nalaže, sudionici će proći kroz brojne elemente teatra, kao što su dramaturgija, elementi glume, režija i mnogi drugi elementi kroz radionice će voditi umjetnici i glumci iz Bosne i Hercegovine.

Cijeli ovogodišnji repertoar, od po tri predstave dnevno, završava ceremonijom zatvaranja, na kojoj će biti izložene fotografije ovogodišnjih festivalskih predstava, biti će upriličena video projekcija umjetničkih radova mladih konjičana, a nekadašnjih učesnika Festivala, te zabavni program koji će izvoditi talentirani mladi ljudi Konjica. Sama dodjela nagrada i proglašenje pobjednika sastavni je dio završne ceremonije.

Čitav Festival se održava zahvaljujući entuzijastičnim mladim ljudima iz Konjica koji su ove godine imali podršku lokalne vlasti, ali i od mnogih privrednih subjekata iz Konjica, kojima se ovim putem još jednom zahvaljuju. Ove godine festival se realizira i uz podršku Europske unije u Bosni i Hercegovini, što mladim aktivistima predstavlja veliko zadovoljstvo, te podstrek da tradiciju dugu 20 godina očuvaju i unaprijede.

Kopirati
Drag cursor here to close