Obljetnica

29 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

Iako su trenutno bez matične pozornice, u kazalištu su započeli s radom na novoj predstavi ''Staklena menažerija'' Tennesseeja Williamsa u režiji Ivana Planinića.
Kultura / Kazalište | 22. 09. 2023. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / HNK Mostar

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru danas obilježava 29 godina postojanja. S obzirom kako su u tijeku radovi nastavka gradnje nove zgrade, neće biti prilike za svečanu izvedbu neke od predstava na matičnoj sceni kazališta, kako se inače obilježavaju obljetnice.

Iako su trenutno bez matične pozornice, u kazalištu su započeli s radom na novoj predstavi ''Staklena menažerija'' Tennesseeja Williamsa u režiji Ivana Planinića. Planirana su i razna gostovanja u drugim kazališnim kućama u BiH i regiji, kao i nastupi na mnogim festivalima.

Ovu kazališnu kuću utemeljila je Vlada Hrvatske republike Herceg-Bosne 22. rujna 1994. godine, kao prvo profesionalno kazalište hrvatskog naroda u BiH. I prije spomenutog utemeljenja, pod nazivom Narodno kazalište Mostar prve premijere izvedene su 1993. godine. Riječ je o jednočinkama Mate Matišića ''Božićna bajka'' i ''Cinco i Marinko'', u kojima su igrali Velimir Njirić Pšeničnik, Toni Pehar i Sanda Krgo, a režirao Stjepan Filaković, mađarski Hrvat iz Pečuha. Prva predstava u kojoj je u programskoj knjižici pisalo HNK Mostar bila je ''Tena'', koju je Borislav Vujčić dramatizirao prema noveli Josipa Kozarca u režiji Velibora Bobe Jelčića.

''Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru izraslo je u respektabilno kazalište s promišljenom repertoarskom politikom i suvremenom kazališnom estetikom, što je prepoznato kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. To potvrđuju igranja na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Najbolji je primjer za to predstava 'Noć s Aleksom' koja će nastupiti u bh. selekciji 63. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu 7. listopada 2023. godine. Vrijedi spomenuti kako je ova predstava već igrala na vrlo bitnim kazališnim festivalima, na 33. Marulićevim danima u Splitu i 68. Sterijinom pozorju u Novom Sadu'', kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja dodavši kako je trenutno na repertoaru HNK Mostar 11 predstava koje su na raznim festivalima do sada osvojile 54 nagrade.

''Sve je to rezultat posvećenog rada cijelog kolektiva HNK Mostar, ali i jasne vizije i misije našega djelovanja kao hrvatskog, mostarskog, bosanskohercegovačkog i europskog kazališta. Uvjereni smo da će nova zgrada, koja je u izgradnji, biti snažan dodatni poticaj za nove i još značajnije uspjehe HNK Mostar, ali i za razvoj ukupne kulturne i kazališne scene u Mostaru i Bosni i Hercegovini'', zaključio je Vukoja.

Kopirati
Drag cursor here to close