Od 25. do 29. rujna

Najbolji svjetski lutkari dolaze u Mostar - Spremni za FLUM?

Na ovogodišnji festival se prijavilo 37 predstava, sa nekoliko kontinenata, iz Južne Amerike, Azije i naravno Europe, od kojih su selektori odabrali osam...
Kultura / Kazalište | 22. 09. 2023. u 12:21 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osam predstava natjecat će se na 'Trećem međunarodnom festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru – FLUM 2023.', koji će se održati od 25. do 29. rujna.

Na ovogodišnji festival se prijavilo 37 predstava, sa nekoliko kontinenata, iz Južne Amerike, Azije i naravno Europe, od kojih su selektori odabrali osam iz Francuske, Bugarske, Rumunjske, Izraela, Turske, Srbije i iz BiH.

Nagrade najboljima

''Naš festival je stekao priličnu slavu i mnoge grupe iz svijeta lutkarstava žele doći i sudjelovati u utrci za Gran Prix ovog festivala – 'Zlatni svitac’' To je nagrada koju je uradio akademski kipar Dalibor Nikolić, a uz nju bit će nagrade i za najbolju režiju, glumce, scenografiju, kreaciju lutaka, za najbolju orginalnu glazbu i još nekoliko nagrada za koje ocijenimo da ih neke od predstava zaslužuju’’, rekao je to na konferenciji za medije povodom otvaranja festivala Nedžad Maksumić, umjetnički direktor Pozorišta lutaka Mostar.

Foto: Bljesak.info / Nedžad Maksumić, umjetnički direktor Pozorišta lutaka Mostar

Maksumić je istaknuo kako je proces selekcije bio veoma težak jer su predstave bile kvalitetne, no da su izabrali najbolje te pokazali da Mostar može biti središte lutkarske umjetnosti za BiH. Uz natjecateljski program sa osam predstava bit će prikazan i prateći program na kojem će, uz ostalo, biti i promocija dvaju knjiga vezano za lutkarstvo.

UNIMA centar

Dodatni programi realizirani su i suradnjom sa organizacijom svjetskih lutkara UNIMA, sa kojima je ova kuća radila i na procesu reobnove UNIMA centra u našoj zemlji.

''Nakon prošlogodišnjeg FLUM-a, uspostavili smo uradnju sa UNIMA organizacijom, u cilju reosnivanja ovog centra u našoj zemlji, koji bi bio jedna asocijacija svih lutkara u BiH. Ta je suradnja urodila i nekoliko ideja koje smo uspjeli realizirati na ovogodišnjem festivalu, koje će biti dio pratećeg programa. Imat ćemo radionica za djecu 'Relation ships' koja će se održati drugog dana festivala’’, rekao je direktor mostarskog pozorišta lutaka Edin Kmetaš i dodao kako će Mostar u ovom radoblju posjetiti 30 lutkara od Amerike do Južne Koreje, Norveške, Amerike, Engleske, Belgije, Srbije, Hrvatske.

Foto: Bljesak.info / Nedžad Maksumić i Edin Kmetaš

Također, u sklopu festivala bit će održana i međunarodna konferencija na kojoj će biti govora o uvodu u dizajn i tehnologiju izrade lutaka.

''Mi u BiH imamo veliki deficit, ne samo s glumcima lutkarima nego i sa tehnolozima, ljudima koji izrađuju lutke. Dugi niz godina nastojimo osposobiti kadar koji ćemo moći uposliti, ne samo kod nas, nego i u drugim kućama. To je jedna ideja da jednostavno imamo domaći proizvod, da se lutke prave u našoj radionici, koju ćemo zajedno s Muzejem lutaka otvoriti u ponedjeljak. Ta radionica je 30 godina bila urušena, smještena je tu pored naše velike scene, i upjeli smo je obnoviti’’, dodao je Kmetaš.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija jeste Edi Majaron, najznačajniji svjetski lutkarski redatelj koji je upravo u ovoj kući 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća napravio neke od svojih nezaboravnih i nagrađivanih predstava.

Kruna rada

''Ove godine naša kuća slavi 72 godine postojanja. I dalje smo u stalnom razvoju i stalnom radu, a ovaj festival je kruna rada Pozorišta lutaka Mostar i zalog za budućnost koji će nam pomoći da budemo još bolji i još veći’’, zaključio je Maksumić.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije u Mostaru

Ulaz na sve predstave je besplatan, uz obaveznu rezervaciju, te će dodjelom nagrada najboljim lutkarima festival biti zatvoren u petak 25. rujna.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close