Pljesak

Dva festivalska gostovanja HNK Mostar za kraj uspješne sezone

Publika je odlično prihvatila predstavu te nagradila ansambl velikim pljeskom.
Kultura / Kazalište | 07. 07. 2023. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvedbe predstava „Sretni ljudi“ i „Noć s Aleksom“ na dva bh. festivala posljednja su igranja HNK Mostar u ovoj kazališnoj sezoni. Predstava „Sretni ljudi“ autorice Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme gostovala je na 42. Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu u ponedjeljak, 3. srpnja 2023. godine. Predstava propituje kazalište i odnos kazališta i publike, a o njoj je i BHT snimio dokumentarni film. Prije predstave Ivan Vukoja, Dragan Komadina i Anita Milićević predstavili su projekt Natječaja za najbolji dramski tekst mladih autora, a upriličen je i hommage Velimiru Pšeničniku Njiriću i Davorinu Briševcu - Okcu.

Publika je odlično prihvatila predstavu te nagradila ansambl velikim pljeskom. Nakon izvedbe održan je okrugli stol na kojem je sudjelovao ansambl predstave, umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina i ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Čestitke

„Napravili ste u ovoj predstavi, to se jako dobro vidi, da je to jedan široki dijapazon tema, odnosa, osobnosti, karaktera, likova, koji su na početku potpuno nepovezani. Uopće ne znate kuda bi to trebalo dovesti. Oni postepeno toliko prelaze jedan uz drugi, do konačnog kaosa, do jedne pobune, do jednog nevjerojatnog sukoba koji se ne događa samo u teatru, nego i u publici. A publika je, s druge strane, taj teatar, tako da to sve skupa ima taj jedan pirandelovski štih, i ima jedan izvanredan pristup teatru kao živom biću, kao nečemu što se događa tu pred nama, a da mi nismo svjesni da smo mi zapravo ti koje gledamo na sceni. I to kod Nine funkcionira“, riječi su Mladena Bićanića.

„Pridružujem se čestitkama na izuzetnoj predstavi. Vi ste napravili sjajnu predstavu i ona prebacuje, mogli ste je igrati u foajeu, pa bi se i tu nešto novo dobilo. S ovom predstavom možete biti reprezentativni bilo gdje, ne trebate se bojati toga. Na kraju je igra bitna, čovjek, gluma, priča, taj trenutak“, kazao je Marko Misirača.

„Čestitam svim srcem, čestitam kompletnoj ekipi zajedno s redateljem. Danas smo spominjali, sjećajući se nekih divnih starijih glumaca, koji više nisu među nama, igru. Toga je bilo puno, ja sam vidjela sreću u vama. To mi je donijelo nadu da teatar zaista, čak i kada je kompliciran, i kada je jako teško svakom od vas bilo imati više delikatnih trenutaka, da ipak može biti igra, kao što ste se vi igrali fantastično“, rekla je Irina Dobnik.

U predstavi igraju Robert Pehar, Miro Barnjak, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Sandra Krgo Soldo, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Ana Franjčević, Tea Pandža, Damir Čobo, Vedran Vilogorac, Filip Lukenda, Maja Husković, Zorislav Galić, Mario Bošnjak i Mustafa Stupac.

Publika na nogama

Nakon gostovanja na Marulićevim danima, HAPS festivalu i Sterijinom pozorju „Noć s Aleksom“ gostovala je na 25. Festivalu scensko-teatarskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“ u srijedu, 5. srpnja 2023. godine. Predstava je podigla publiku na noge i glumački je ansambl dobio veliki pljesak i ovacije. Na Bihaćkom ljetu, pored HNK Mostar, nastupila su kazališta iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine ̶ Teatar „Moruzgva“ i Teatar Exit iz Zagreba, „Zorin dom“ iz Karlovaca, Narodno pozorište Tuzla i Teatar „Bitef“ iz Beograda.

„Noć s Aleksom“ nastala je prema tekstu Marka Tomaša, a režiju potpisuje renomirani kazališni redatelj Ivica Buljan. Riječ je o dinamičnoj i energetski jakoj predstavi, sa sjajnom glazbom, intenzivnim scenskim pokretima i dojmljivim glumačkim bravurama i dijalozima. Glumice i glumci uvode publiku u intimni prostor pjesničkog života, društvenih normi i odnosa, a sve to na jedan promišljeno zabavan i pristupačan način.

U predstavi igraju Mario Knezović, Vladimir Mićković, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Miro Barnjak, Robert Pehar, Filip Lukenda, Ana Franjčević, Damir Čobo, Mirela Mijačank Kordić, Nikolina Marić i Tea Pandža.

Kopirati
Drag cursor here to close