Mostar

Ravnatelj HNK Mostar poručio prosvjednicima: Napadi su neutemeljeni

Danas je u Mostaru održana prosvjedna šetnja zbog izgradnje zgrade HNK Mostar u organizaciji Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar. Priopćenjem je reagirao ravnatelj NK Mostar.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2023. u 16:51 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja poručio je kako su ''napadi na Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru od strane predstavnika Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, kao i od pojedinih dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) pravno potpuno neutemeljeni''.

Podsjetimo, danas je u Mostaru održana prosvjedna šetnje zbog izgradnje zgrade HNK Mostar u organizaciji Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar. Njima su se pridružili i izabrani gradski i kantonalni vijećnici, među kojima je bio i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić. 

Kao dokaz Vukoja je naveo činjenicu da je Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K u ožujku ove godine odbacilo sve navode iz kaznene prijave koju je podnio predsjednik Gradskog vijeća Mostara i visoki dužnosnik SDA Salem Marić te donijelo Naredbu o neprovođenju istrage.

''Dakle, Županijsko tužiteljstvo i nadležna policijska tijela istražili su i provjerili svu relevantnu dokumentaciju vezanu uz gradnju HNK Mostar od 1996. godine do danas te zaključili kako je dokumentacija pravno valjana, odnosno da ne postoje bilo kakvi pravni razlozi za podizanje kaznene prijave'', naveo je Vukoja.

Ističe, tvrdnja kako je objekt HNK Mostar izgrađen na vakufskom zemljištu, također je pravno neutemeljena ''jer je riječ o građevinskom zemljištu na kojem je i prije zgrade HNK Mostar bilo izgrađeno više različitih objekata, a u katastarskom arhivu Grada Mostara može se utvrditi kako je parcela na kojoj se nalazi zgrada HNK Mostar, od Austrougarske aneksije do danas, promijenila mnoštvo vlasnika. I nigdje se kao vlasnik ne navodi MIZ Mostar''.

'Zgrada kulturnih institucija'

''Razlozi i motivi napada na HNK Mostar od strane predstavnika MIZ Mostar i pojedinih dužnosnika SDA mogu se pronaći u nekim njihovim skorašnjim javnim istupima. U jednoj od izjava navode kako nemaju ništa protiv gradnje zgrade pod uvjetom da se ne zove zgrada HNK Mostar nego nešto kao 'zgrada kulturnih institucija'. U drugoj, pak, izjavljuju da se ovdje ne radi o nastavku gradnje HNK Mostar, nego o nastavku izgradnje Herceg-Bosne'', kazao je Vukoja.

Iz prethodno navedenog, ističe, očito je kako ''napadi na HNK Mostar nisu pravno utemeljeni već da su motivi i sadržaj ovih napada isključivo političke i nacionalističke prirode."

Inače, s današnjih prosvjeda pozvana je nadležna gradska inspekcija da zaustavi radove na izgradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a načelnika Mostara Marija Kordića da stane u zaštitu vladavine prava i interesa svih građana i svih naroda i svih vjerskih zajednica.

Izvršni odbor MIZ Mostar poručio je ''da Islamska zajednica neće mirno promatrati nepravdu koja im se čini i da će iskoristiti sve svoje raspoložive kapacitete da u demokratskom duhu i na sve dozvoljene zakonske načine protestiraju protiv nepravde i nasilja koje im se čini, što će uključivati i svaki vid građanskog neposluha.

Inače, krajem prošle godine Hrvatsko narodno kazalište Mostar objavilo je tender za izvođenje radova na nastavku gradnje objekta vrijedan 5,2 milijuna KM bez PDV-a. Radi se o ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i HNK Mostar.

Odbijena Marićeva tužba

Izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta je pitanje koje opterećuje predsjednika Gradskog vijeća, a koji je  15. srpnja 2022.godine pokrenuo kaznenu prijavu Tužiteljstvu HNŽ i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv N.N. osoba u vezi izgradnje zgrade HNK zbog postojanja opravdane sumnje da je počinjeno kazneno djelo falsificiranja dokumentacije i najave nastavka nezakonite izgradnje bez valjane i postojane dokumentacije. No u travnju ove godine Marićeva kaznena prijava Tužiteljstvu HNŽ je odbijena.

''Nakon provedenih provjera putem policijskih agencija, kao i drugih nadležnih institucija, prikupljene obimne dokumentacije, te saslušanja svjedoka, Tužiteljstvo donijelo odluku kojom je utvrđeno da je iz prijave i pratećih spisa, očigledno da prijavljeno djelo nije kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. i Krivotvorenje službene isprave iz čl. 389. Kaznenog zakona FBiH, niti neko drugo djelo za koje se gonjenje poduzima po službenoj dužnosti, a koje je propisano KZ FBiH i koje bi bilo počinjeno od strane NN službenih osoba Grada Mostara'', rečeno je tada iz Tužiteljstva HNŽ-a za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close