Zanimljivo

U Podgorici održana gramofonijada: Praznik za ljubitelje gramofonskih ploča

Uz glazbu sa vinila, posjetitelji su razgledali i kupovali izdanja koja je izložilo nekoliko kolekcionara i vlasnika prodavnica ploča iz Podgorice.
Kultura / Glazba | 19. 06. 2023. u 09:05 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinu dana nakon što je svjetska prodaja gramofonskih ploča prvi put poslije tri i po desetljećapremašila prodaju kompakt-diskova (CD), u Podgorici je održana gramofonijada, koja je okupila kolekcionare i ljubitelje gramofonskih ploča.

Uz glazbu sa vinila, posjetitelji su razgledali i kupovali izdanja koja je izložilo nekoliko kolekcionara i vlasnika prodavnica ploča iz Podgorice. Porast popularnosti ploča prati i sve veći broj događaja koji okupljaju njihove ljubitelje, pa je okupljanje u Podgorici samo jedno u nizu sličnih okupljanja koja se održavaju u glavnom gradu Crne Gore, ali i u regiji.

Jedan od organizatora gramofonijade, izvršni direktor nevladinog udruženja Montenegro Records, Boris Burić, za Anadoliju je kazao da se svakim danom povećava broj kolekcionara gramofonskih ploča.

"Ovdje smo da promoviramo analogne nosače zvuka, prvenstveno gramofonske ploče. Imamo bazu kolekcionara u Crnoj Goru. U odnosu na period kada smo počinjali, danas je pet puta više kolekcionara. Na taj način smo doprinijeli oživljavanju ovog hobija. Gramofonske ploče su prestale da se proizvode u Jugoslaviji od sredine devedesetih godina, pa sve do nedavno. Sada su ponovo popularne, kako kod nas, tako i u ostatku svijeta. Sve grupe se utrkuju da objave svoj novi album na ploči. Gramofonska ploča je preuzela primat u cijelom svijetu. Od prošle godine, proizvedena je i prodata u većem broju komada od kompakt-diskova", kaže Burić.

Među okupljenima, je bilo najviše mladih ljubitelja i kolekcionara gramofonskih ploča. Kako ističe Burić, to je i jedan od ciljeva njihove organizacije, da uključe i zainteresira posebno mlade bendove.

"Naša organizacija ima za cilj da razvija kulturnu notu, da potaknemo bendove da albume snimaju na ploči. Pozivamo mlade bendove da zajedno osmišljavamo neko novo izdanje albuma, kako bismo popularisali i crnogorsku glazbu, ali i gramofonske ploče", ističe Burić.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close