Najavljujemo

Prijenos koncerta Savremenici - nova djela bosanskohercegovačkih skladatelja

AMUS u suradnji s Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu i Hayat TV, pokrenula je novu i veoma značajnu inicijativu za razvoj bosanskohercegovačkog skladateljstva.
Kultura / Glazba | 22. 11. 2021. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Plakat koncerta

Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS) u suradnji s Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu i Hayat TV, pokrenula je novu i veoma značajnu inicijativu za razvoj bosanskohercegovačkog skladateljstva.

Odlukom da ovu godinu posveti razvoju simfonijske glazbe, AMUS postaje nositelj prvog poslijeratnog, strateški osmišljenog jednogodišnjeg projekta ove vrste, koji je rezultirao produkcijom deset novih djela suvremenih bosanskohercegovačkih skladatelja koja će široj javnosti biti predstavljena 25. studenog 2021. godine, a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Repertoar koncerta Savremenici – nova djela bosanskohercegovačkih kompozitora, koji će Hayat TV direktno prenositi iz Doma Oružanih snaga BiH, 25. studenog u 20 sati, uključit će deset praizvedbi. Sva djela će izvesti Simfonijski orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod dirigentskom palicom Emira Mejremića.

Koncert će biti otvoren multimedijalnom skladbom Moving Landscape Glitched za simfonijski orkestar i live interaktivni video Ališera Sijarića, gdje je u realizaciji video segmenta sudjelovao Irfan Brković, dok je za fotografiju i animaciju zaslužan Marko Jovančić, nakon čega će biti izvedene i Krajiške skice Mladena Jankovića, Bright Earth Igora Karače, Necropolis Davida Mastikose, Svita za simfonijski orkestar Šerbet Hajrudina Muhića, Machiavellian Hypomania Hanan Hadžajlić, Forged Dine Rešidbegovića, Simfonijska rapsodija Tonija Toplana, Machina in Dubio za simfonijski orkestar i elektronski zvuk Svjetlane Bukvić, te Elegija Emira Mejremića u čijoj će izvedbi, osim Simfonijskog orkestra MAS, sudjelovati i solisti violinista Marko Simović i violončelistica Belma Alić.

Ovaj impresivni događaj je vrlo značajan korak u razvoju bosanskohercegovačke umjetničke glazbe, te predstavlja model za kreiranje projekata koje povijest poslije prepoznaje kao naslijeđe. Zbog ograničenja uslijed aktualnih epidemioloških mjera, koncertu je moguće prisustvovati uživo samo uz pozivnicu, ali će zainteresiranoj publici biti dostupan na kanalima Hayat TV.

Kopirati
Drag cursor here to close