Trogirski slavuj

Prije deset godina preminuo je Vinko Coce

Svoj prvi album "Mirno spavaj, ružo moja" snimio je 1993. godine, a iste godine je osvojio Grand Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe.
Kultura / Glazba | 27. 10. 2023. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 27. listopada 2013. godine preminuo je jedan od najvećih navijača Hajduka, poznati hrvatski tenor Vinko Coce (59). Njegova pjesma "Kada umren umotan u bilo" svojevrsna je posljednja želja, iako mu nije bila ispunjena.

Zamijećen još u osnovnoj školi

Mediteranska kultura je od najranijih dana igrala utjecaj na njegov glazbeni izričaj, a nadarenost za pjevanje je zamijećena još u osnovnoj školi. Nakon završene Obrtne škole zaposlio se u trogirskom brodogradilištu, a ubrzo počinje suradnju s klapom Trogir. Razvija svoj vokalni talent, a sa samostalnom karijerom započinje 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata nastupa diljem zemlje na humanitarnim koncertima i na proturatnim prosvjedima.

Svoj prvi album "Mirno spavaj, ružo moja" snimio je 1993. godine, a iste godine je osvojio Grand Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe.

Veliki navijač Hajduka

Coce je bio veliki navijač Hajduka, a njima je posvetio nekoliko pjesama: "Oluja sa sjevera", "Volim te, Hajduče", "Ako te ko pita", "Bandire od svila" i "Kad umren umotan u bilo". Zbog pretilosti je imao mnogo zdravstvenih problema s krvnim tlakom, srcem i dijabetesom.

Vrhunac karijere doživio je 2009. godine na prepunom Poljudu, a koncert se zvao "Vinko Coce i prijatelji". Tisuće ljudi mu je došlo na sprovod, Torcida je palila baklje, a Klapa Cambi je otpjevala njegovu "Mirno spavaj ružo moja".

Kopirati
Drag cursor here to close