Čobi

Legendarni pjevač Vladimir Savčić danas bi navršio 75 godina života

Tijekom karijere osvojio je brojna priznanja i prodao ukupno osam milijuna ploča što ga svrstava među najpopularnije izvođače svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.
Kultura / Glazba | 06. 06. 2023. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 75 godina, 6. lipnja 1948. u Nišu je rođen legendarni pjevač Vladimir Savčić Čobi.

Otac mu je bio vojno lice pa je obitelj promijenila nekoliko životnih destinacija, da bi na kraju došli u Sarajevo, gdje je Čobi i započeo svoju glazbenu karijeru.

Karijeru je započeo kao bubnjar, iako je prethodno svirao violinu i trombon. Godine 1967. je osnovao sarajevsku grupu Vokins, pa zatim i grupu Čobi i njegove sjenke, kada i dobija nadimak Čobi, po tada popularnoj svjetskoj zvijezdi, Chubbyju Checkeru (pravim imenom Ernest Evans).

Video: Dolina Našeg Djetinjstva

Tijekom karijere osvojio je brojna priznanja i prodao ukupno osam milijuna ploča što ga svrstava među najpopularnije izvođače svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.

Njegov album "Pruži mi ruku ljubavi" uvršten je među najbolje u enciklopediju pop i rok glazbe. Osvajao je nagrade na mnogim festivalima; od Zagreba, preko Sarajeva do Budve i Beograda.

Osim glazbom, bavio se i glumom. Pojavio se u nekoliko filmova, a najznačajnija uloga mu je ona popularnog Fike, gazde kavane u seriji "Složna braća" za koju je 1996. dobio Oskar popularnosti.

Sedam godina kasnije za svoja izuzetna umjetnička ostvarenja u Novom Sadu uručen mu je Oskar za životno djelo. Istu nagradu dobio je godinu dana kasnije u Banj Luci.

Video: Pro Arte - Nemoj, draga, plakati 1974

Po prestanku rada sa grupom Pro Arte nastavlja samostalnu karijeru u suradnji s tada najpopularnijim autorima: Đorđem Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom i drugim.

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina, Čobijeva karijera se vezuje za brojna gostovanja po gradovima Amerike i Australije.

Zbog rata uzrokovanog raspadom Jugoslavije, Čobi 1992. napušta Sarajevo i odlazi u Beograd.

Simbolično, posljednje godine života proveo je nastupajući sa svojom grupom Pro Arte na prostoru bivše Jugoslavije.

Video: Pro Arte - Lola - ( Audio )

Sastav Pro Arte osnovao je klavijaturist i skladatelj Đorđe Novković davne 1967. godine i on je bio konstanta u tom sastavu kroz koji je prošlo po nekima stotinjak glazbenika.

Druga konstanta sastava Pro arte bio je upravo njihov pjevač - Vladimir Savčić Čobi koji je u sastav došao nakon brojnih ranijih pjevača i tek s njim sastav doživljava prve uspjehe.

Sa grupom Pro Arte osvaja mnoge festivalske i druge nagrade. Neke od poznatih pjesama ove grupe su Nemoj draga plakati, Lola i Plačem.

Nakon sedmogodišnje borbe s tumorom debelog crijeva, preminuo je 20. ožujka 2009. u Beogradu u 61. godini života.

Video: Pro Arte - Tuzna su zelena polja - ( Audio )
Kopirati
Drag cursor here to close