Veliki skladatelj

Je li vam poznato gdje se čuva srce slavnog Frederica Chopina?

Chopin je bio glazbeno čudo od djeteta poput malog Mozarta. Već sa sedam godina svirao je klavirske koncerte i skladao poloneze. S 11 godina nastupao je pred ruskim carem Aleksandrom I. U dobi od 21 godinu Chopin se preselio u Pariz.
Kultura / Glazba | 01. 03. 2024. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pianobook / Frédéric François Chopin, polj. Fryderyk Franciszek Chopin, (Żelazowa Wola, 1. ožujka 1810. – Pariz, 17. listopada 1849.)

Na današnji dan, 1. ožujka 1810. godine, u poljskom selu Żelazowa Wola rodio se jedan od najvećih klavirskih skladatelja u svjetskoj povijesti – Frédéric Chopin.

Zanimljivo je da mu otac nije bio Poljak nego Francuz, Nicolas Chopin, koji se doselio u Poljsku sa 16 godina i radio kao učitelj aristokratske djece.

Otac se oženio Poljakinjom Justynom Krzyżanowskom. Njihov sin Frédéric Chopin bio je tako osjećajno dijete da je navodno plakao od emocija kad mu je majka svirala klavir.

Chopin je bio glazbeno čudo od djeteta poput malog Mozarta. Već sa sedam godina svirao je klavirske koncerte i skladao poloneze. Prvi učitelj bio mu je Adalbert Żywny.

S 11 godina nastupao je pred ruskim carem Aleksandrom I. U dobi od 21 godinu Chopin se preselio u Pariz. Kraće vrijeme boravio u Beču, posjećivao München i Stuttgart, a od rujna 1831. nastanio se u Parizu, koji postaje njegovim stalnim boravištem.

Video: Chopin - Nocturne op.9 No.2

Za pariških godina kretao se u odabranim aristokratskim i umjetničkim krugovima, upoznao Balzaca i Heinea, prijateljevao s Lisztom, Hillerom, Mendelssohnom, Berliozom, Kalkbrennerom, Delacroixom… Poučavao glasovir, povremeno nastupao kao pijanist i potvrdio se kao skladatelj.

Imao je mnogo romantičnih veza, a najpoznatija je ona sa spisateljicom i feministkinjom George Sand (udanom barunicom Dudevant), koja je bila 6 godina starija od njega i imala već dvoje djece. Upoznao ih jer Franz Liszt.

Ona je napustila svog supruga baruna Dudevanta i živjela neko vrijeme s Chopinom, zajedno sa svojom djecom.

Frédéric Chopin od djetinjstva je bio boležljiv, a stanje mu se sve više pogoršavalo. Bolovao je navodno od tuberkuloze, ali vjerojatno i od drugih kroničnih bolesti. George Sand sve se više morala brinuti za njega i nazivala ga je svojim trećim djetetom.

Svoje već tada narušeno zdravlje Chopin još pogoršava iscrpljujućim skladanjem. Premda genijalni improvizator, skladao je teško i mučno, a svaki notni zapis podvrgavao dugomu, minucioznom cizeliranju. 

Video: Chopin - Spring Waltz (Mariage d'Amour)

Umro je u Parizu u dobi od svega 39 godina, pokopan je na groblju Père-Lachaise. Prije pokopa izvađeno mu je srce i sačuvano u alkoholu, te preneseno u rodnu Poljsku. Danas se srce nalazi ugrađeno u stup crkve Svetog Križa u Varšavi.

Kad bi se srce izvadilo i analiziralo možda bi bilo moguće otkriti od kojih je sve bolesti umjetnik bolovao. Ostatak Chopinovog tijela pokopan je na pariškom groblju Père Lachaise.

Chopin je nazvan "pjesnikom glasovira". Cijeli njegov opus pisan je za glasovir solo, s iznimkom dvaju koncerata za glasovir i orkestar, kao i nekoliko komornih ostvarenja, među kojima se ističu sonata za violončelo i glasovir te 19 popijevaka na ljubavnu i domoljubnu poeziju poljskog pjesnika. 

Video: Frederic Chopin - Mysterious Forest

Chopin je bio lirik i minijaturist naklonjen malim oblicima. Svoju ljubav prema Poljskoj zabilježio je i u 57 mazurki i 16 poloneza. Za glasovir je još skladao 21 nokturno, 19 valcera, četiri impromptua, četiri balade, fantaziju u f-molu, ciklus od 24 preludija op. 28, tri sonate (C-dur, b-mol i h-mol) te 24 etide, sklopljene u opusima 10 i 25.

Kao skladatelj Chopin je bio novator na području harmonije, odlikovao se specifičnošću glasovirskoga sloga, a njegova jedinstvena umjetnost ima neke prepoznatljive značajke: otmjeno suzdržanu osjećajnost i eleganciju izraza, što ju čini bliskom klasičnoj pročišćenosti i prozračnosti Mozartove glazbe.

Tehnička zahtjevnost njegovih djela obilježila je novo poglavlje u povijesti pijanizma. (izvori: Povijest.hr i Enciklopedija.hr) 

Video: Chopin Nocturne No. 20 perf. by Wladyslaw Szpilman - "The Pianist" - Original Recording
Kopirati
Drag cursor here to close