Pravila pravila

Izrael mijenja tekst pjesme da bi mogao na Eurosong

Izrael će izmijeniti tekst pjesme s kojom se kani natjecati na Euroviziji da bi poništio sve što bi se moglo shvatiti kao politički element...
Kultura / Glazba | 03. 03. 2024. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael će izmijeniti tekst pjesme s kojom se kani natjecati na Euroviziji da bi poništio sve što bi se moglo shvatiti kao politički element i da bi zajamčio svoje sudjelovanje, objavila je u nedjelju Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN), prenosi Hina.

Nakon što su prvobitno zaprijetili da će se povući s natjecanja ne bude li izraelska pjesma prihvaćena takva kakva jest, iz KAN-a su na kraju objavili da su se složili s mišljenjem izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga koji je "predložio potrebne prilagodbe".

"KAN je kontaktirao tekstopisce dviju odabranih pjesama, October Rain, koja je odabrana kao prva, i Dance Forever, koja je bila druga, zamolivši ih da tekstove prilagode, a pritom zadrže umjetničku slobodu", objavila je korporacija.

Nije eksplicitno, ali...

October Rain ne spominje eksplicitno krvavi napad koji je na jugu Izraela 7. listopada izveo Hamas, no po pisanju izraelskih medija i neovisnih promatrača tekst pjesme ne ostavlja mjesta sumnji. "Ples u oluji/Nemamo što skrivati/Odvedi me kući/Ostavi svijet iza sebe/I obećavam da se to više nikada neće dogoditi/Još sam mokra od ove listopadske kiše", stihovi su pjesme.

Video: EUROVISION 2024 ISRAEL - EDEN GOLAN "OCTOBER RAIN"

Nakon što dobije izmijenjene tekstove javna radiotelevizija će "odabrati pjesmu koju će poslati" organizatorima "da bi oni mogli odobriti sudjelovanje Izraela u natjecanju", dodao je KAN. Do 10. ožujka znat će se koja je pjesma odabrana.

Zabrana

Izraelsko-ruska pjevačica Eden Golan (20) trebala bi predstavljati Izrael na ovogodišnjem natjecanju koje će se održati u svibnju u švedskome Malmöu. Nekoliko je zemalja pozvalo organizatore da Izraelu zabrane sudjelovanje na Euroviziji u znak prosvjeda protiv velikih žrtava rata koji se vodi u Pojasu Gaze.

Izrael je prva neeuropska država kojoj je dopušteno sudjelovanje na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1973. godine. Izraelci su pobjedu odnijeli četiri puta.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Israel (@stateofisrael)

Kopirati
Drag cursor here to close