Red Bull Symphonic

Helem nejse, Frenkie, Kontra i Indigo pripremaju spektakl sa Sarajevskom filharmonijom

''Ovo će biti jedan od najvećih izazova u našoj karijeri. Projekt je veliki, i naravno da ima treme. Mislim da će oni koji dođu na koncert biti oduševljeni, i da će doživjeti naše pjesme u jednom potpuno novom ruhu i novom zvuku.
Kultura / Glazba | 20. 05. 2022. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu 15. lipnja, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, probrana imena domaćeg hip hopa će uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije izvesti cjelovečernji koncert sa svojim najvećim hitovima, u drugom bh. izdanju Red Bull Symphonica, jedinstvenog muzičkog projekta koji omogućava realizaciju izuzetnih muzičkih doživljaja i ideja.

Nakon što je prošle godine poznati bh. producent Indigo, uz suradnji sa 18-članim gudačkim orkestrom Victoria String Orchestra, imao jako uspješno izvođenje kompozicija sa svog prvog solo albuma ''Victoria'', projekt Red Bull Symphonic ove godine ide dalje i još ambicioznije.

Neka od najpoznatijih imena našeg hip hopa će u srijedu 15. lipnja 2022. godine, u Narodnom pozorištu u Sarajevu, predstaviti svoje najveće hitove u sasvim novom i drugačijem ruhu.

Helem Nejse, Frenkie, Kontra & Indigo će na zajedničkom nastupu sa Sarajevskom filharmonijom publici dati priliku da čuje i vidi rezultate nesvakidašnje suradnje hip hop umjetnika i klasičnog orkestra.

Projekt se radi u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Sarajevo. Pripreme su već u tijeku, a u uspjeh projekta uvjeren je i jedan od njegovih glavnih aktera, naš poznati reper Frenkie:

''Ovo će biti jedan od najvećih izazova u našoj karijeri. Projekt je veliki, i naravno da ima treme. Mislim da će oni koji dođu na koncert biti oduševljeni, i da će doživjeti naše pjesme u jednom potpuno novom ruhu i novom zvuku. Očekujem spektakl, jer ova noć će stvarno biti posebna'', najavljuje Frenkie.

Video:    0:01 / 0:57   Red Bull Symphonic Sarajevo 2022 Trailer

Sličnog je mišljenja i ekipa sarajevskog umjetničkog kolektiva Helem Nejse:

''Suradnja sa Sarajevskom filharmonijom za nas je nova stepenica u karijeri i velika čast. Očekujemo jedno novo iskustvo, u kojem ćemo pokušati da spojimo naizgled nespojivo: hip hop, kojim se mi bavimo, dio je supkulture, dok ono što radi filharmonija spada u sferu visoke kulture, tako da u toj fuziji možda nastane jedan novi pojam - visoka supkultura“, kažu oni.

Red Bull Symphonic je projekat koji omogućava nove, izuzetne muzičke doživljaje i ideje, te izvrsna prilika da muzičari svoj rad na inovativan način predstave globalnoj publici.

Prvi put je održan početkom 2020. godine u legendarnom Wiener Konzerthausu u Beču, gdje su producentski dvojac elektronske muzike Camo & Krooked i svjetski poznat kompozitor i dirigent Christian Kolonovits na impresivnom koncertu predstavili svoju viziju spoja elektronske i klasične muzike, u pratnji orkestra Maxa Steinera.

Prošlogodišnji nastup Indiga i Victoria String Orchestra bio je tek drugi Red Bull Symphonic u svijetu. Za razliku od prošle godine, kada je njihov nastup zbog epidemioloških mjera održan u online formatu, ovog puta bit će moguće prisustvo publike.

Kopirati
Drag cursor here to close