Tri noći

Festival klasične glazbe 'Glazba na kamenu' od 22. do 24. rujna u Grudama

Kako su najavili organizatori, tri festivalska dana publici donose tri posve različite komponente glazbenog izražaja, temeljene ne na suprotstavljanju, već na korespondenciji i supostojanju.
Kultura / Glazba | 19. 09. 2023. u 18:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festival klasične glazbe „Glazba na kamenu” koji će se održati u crkvi svete Katarine u Grudama od 22. do 24. rujna, ima za cilj približiti raznolikost klasične glazbe publici različitih dobnih skupina, područja interesa i razine obrazovanja, ujediniti mlade snage rezidentnih glazbenih umjetnika i renomiranih gostiju iz cijele Europe, te pružiti Hercegovini i cijeloj okolici vrhunski glazbeni i umjetnički doživljaj.

Tri dana glazbe

Kako su najavili organizatori, tri festivalska dana publici donose tri posve različite komponente glazbenog izražaja, temeljene ne na suprotstavljanju, već na korespondenciji i supostojanju.

Cjelokupan program „Glazbe na kamenu”, upotpunit će izložba renomiranog akademskog kipara, profesora Stjepana Skoke.

Prva večer Festivala (petak, 22. rujna u 20 sati) je večer komorne glazbe na kojoj publiku očekuju prigodna Serenada (hrv. „večernja glazba”) za gudački trio u D-duru, op. 8 iz ranog Beethovenovog opusa te Haydnov čuveni „Ptičji” ili Gudački kvartet br. 32 u C-duru, op. 33, br. 3. Koncept večernje idile nošen kontrastnim stavcima Beethovena i Haydna publici će predstaviti splitski gudački trio: violinist Mislav Salopek, violist Stipe Marinić i violončelistica Katarina Evetović, a u kvartetu će im se pridružiti violinist Ante Slišković.

Druga večer Festivala (subota, 23. rujna u 20 sati) odiše komemorativnim i duboko pronicljivim glazbenim programom. Hommage à Pejačević & Rahmanjinov pobuđuje sjećanje na dvoje slavnih i beskrajno inspirativnih skladatelja koji su glazbenu povijest zadužili s neopisivo vrijednim opusima klavirske i ine glazbene literature.

Recitalni program koji uključuje bogati niz klavirskih minijatura „Život cvijeća” („Blumenleben”) op. 19, hrvatske skladateljice i violinistice Dore Pejačević uz monumentalno pijanističko remek-djelo „Šest muzičkih momenata” („Six Moments Musicaux”) op. 16, jednog od najslavnijih skladatelja svih vremena Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova, uz sjećanje na 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević i 150. obljetnicu rođenja i 80. obljetnicu smrti Sergeja Rahmanjinova, izvest će mlada hrvatska umjetnica grudskih korijena s adresom u Budimpešti, pijanistica Ana Šostar.

Krunu Festivala (nedjelja, 24. rujna u 20 sati), uz jednu solističku i jednu komornu večer, čini koncert Festivalskog gudačkog orkestra „Takt”; značajnog ne samo po razmjeru orkestralnog zvuka, već i po heterogenom sastavu i dobnoj strukturi izvođača.

Ansambl rezidentnih umjetnika imat će čast ugosti glazbenike čiji su osebujni inozemni uspjesi oblikovali umjetničku scenu diljem Europe, od Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Italije, Austrije, Poljske, Njemačke, Španjolske pa sve do Sjedinjenih Američkih Država.

Najprestižniji ansambali

Također, riječ je i o umjetnicima angažiranim u nekim od najprestižnijih bosanskohercegovačkih i hrvatskih glazbenih ansambala poput Sarajevske i Zagrebačke filharmonije, Mostarskog i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, orkestara opera HNK Zagreb, Split i Rijeka, ali i inozemnih kuća poput orkestara Alessandro Scarlatti, Toscanini, Williamsport Symphony Orchestra, Pennsylvania Chamber Orchestra, Altoona Symphony Orchestra, Symphonia Momentum Orient and Occident, Attergau Intarnational Youth Orchestra, EUphony Symphony Orchestra i drugih.

Za dirigentskim pultom naći će se priznati hrvatski skladatelj i dirigent mo. Igor Tatarević, a koncertni majstor, ujedno i počasni gost Festivala bit će svjetski renomirani umjetnik, profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, violinist Marco Graziani.

U prigodnom programu koji uključuje djela: „Holberg suita”, op. 40, Edvarda Griega, preko senzitivnog Intermezza iz opere „Cavaliera rusticana” Pietra Mascagnia pa sve do raskošnog i pomalo razonodnog Koncerta za klavir i gudački orkestar br. 2 Borisa Papandopula, gdje će se za klavirom naći pijanist Božidar Vlašić, orkestar će kroz mnoštvo kontrastnih i karakternih stavaka publici ponuditi široki spektar glazbenih boja kao jesenjih lepeza šarolikog zvuka promjenjive i nepredvidive esencije.

Ulaz na sva tri večernja koncerta je besplatan.

Projekt Festivala ostvaren je suradnjom Udruge glazbenih umjetnika „Takt” s Općinom Grude i Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.

Kopirati
Drag cursor here to close